Iranul a alertat Rusia despre posibilitatea unui atentat terorist înainte de masacrul de la Moscova

Iranul a informat Rusia despre posibilitatea unui atac terorist major pe teritoriul său înainte de masacrul din sala de concerte de la periferia Moscovei de luna trecută, afirmă trei surse citate de agenţia Reuters.

912 afișări
Imaginea articolului Iranul a alertat Rusia despre posibilitatea unui atentat terorist înainte de masacrul de la Moscova

În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra spectatorilor de la concertul din 22 martie de la sala de spectacole Crocus City Hall, ucigând 144 de persoane, în violenţe revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.

"Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtăşit cu Moscova informaţii despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, informaţii care au fost obţinute în timpul interogatoriilor celor arestaţi în legătură cu atentatele mortale cu bombă din Iran", a declarat o sursă pentru Reuters.

Ministerul iranian al Informaţiilor a declarat în ianuarie că a arestat 35 de persoane care aveau legătură cu atentatele cu bombă din 3 ianuarie în oraşul Kerman din sud-estul ţării, care au ucis aproape 100 de persoane. Pe 19 ianuarie, ministerul a declarat că a arestat un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a Statului Islamic cu sediul în Afganistan.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru exploziile din Iran, cele mai sângeroase de la Revoluţia Islamică din 1979. 

ISIS-K, numită după un termen vechi pentru o regiune care cuprindea părţi din Iran, Turkmenistan şi Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârşitul anului 2014 şi şi-a stabilit rapid o reputaţie de brutalitate extremă.

O a doua sursă a declarat că informaţiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent au fost lipsite de detalii specifice privind momentul şi ţinta exactă.

"Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiţi să se pregătească pentru o operaţiune semnificativă în Rusia... Unul dintre terorişti (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia", a declarat cea de-a doua sursă.

O a treia sursă, un înalt oficial de securitate, a declarat: "Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autorităţile iraniene şi-au îndeplinit obligaţia de a alerta Moscova pe baza informaţiilor dobândite de la acei terorişti arestaţi".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici