Potrivit informaţiilor, Gardienii Revoluţiei din Iran patrulau în zonă, în august, pentru a verificat terminalele de date şi telefonie ale instalaţiei subterane, în momentul în care au văzut roca şi au încercat să o mute, relatează Haaretz, în ediţia electronică.
„Experţii iranieni care au examinat locul exploziei au găsit rămăşiţele unui dispozitiv capabil să intercepteze datele computerelor instalaţiei, unde uraniul este îmbogăţit în centrifuge”, afirmă sursele citate. „Există temeri că o importantă sursă de informaţii ar fi fost pierdută pentru Occident”, adaugă aceasta.
Iniţial, Iranul a ţinut secrete informaţiile privind explozia, dar săptămâna trecută, Fereydoun Abbasi-Davani, vicepreşedintele ţării şi liderul agenţiei pentru energie atomică, a dezvăluit că au fost folosiţi explozibili pentru a întrerupe liniile de înaltă tensiune dinspre oraşul învecinat Qom către Fordo, la 17 august. La o zi după aceasta, a afirmat el, inspectorii AIEA au cerut să li se permită o vizită inopinată la Fordo.
Iranul a acuzat compania germană Siemens, sâmbătă, de amplasarea unor explozibili de mici dimensiuni în interiorul echipamentului Republicii Islamice cumpărat pentru controversatul său program nuclear, acuzaţie pe care firma o neagă.
Proeminentul parlamentar Alaeddin Boroujerdi a declarat că experţii în securitate iranieni au descoperit explozibilii şi i-au îndepărtat înainte de detonare, adăugând că autorităţile cred că echipamentul a fost vândut pentru a deturna eforturile de îmbogăţire a uraniului.
„Echipamentul trebuia să explodeze după ce era pus în funcţiune, pentru a distruge sistemul nostru”, a declarat el. „Dar înţelepciunea experţilor noştri a periclitat conspiraţia inamicului”.
Siemens a negat acuzaţiile şi a afirmat că divizia sa nucleară nu mai face afaceri cu Iranul din 1979, când a avut loc revoluţia islamică.