Iranul deţine un plan secret de înarmare nucleară

Serviciile britanice de informaţii susţin că Iranul concepe în secret o focoasă nucleară de la sfârşitul anului 2004 sau începutul lui 2005, declaraţie care sugerează că Teheranul a început faza finală a dotării cu armament, relatează Financial Times.

25 afișări
Imaginea articolului Iranul deţine un plan secret de înarmare nucleară

Iranul deţine un plan secret de înarmare nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În contextul în care marile puteri se pregătesc să discute joi cu reprezentanţii Iranului, Marea Britanie este de părere că liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a ordonat reluarea programului de înarmare acum patru ani.

Iranul este supus unor presiuni intense după dezvăluirea de săptămâna trecută privind construirea unui alt centru de îmbogăţire a uraniului.

Informaţiile britanice despre programul iranian clandestin de armament adaugă motive suplimentare de îngrijorare în legătură cu capabilităţile Teheranului, sugerând că ar putea realiza mai rapid decât se prevedea progrese la nivelul proiectului nuclear.

Pe de altă parte, serviciile de informaţii americane rămân convinse că, deşi Teheranul doreşte ca până la urmă să construiască bomba atomică, Iranul a sistat în 2003 activităţile de concepere a armamentului şi, probabil, nu le-a reluat decât din 2007.

Marea Britanie şi-a manifestat adeseori în spatele uşilor închise scepticismul faţă de evaluările americane în cazul Iranului, dar abia acum este convinsă că programul de armament a fost reluat în perioada 2004-2005.

Marţi, oficialul iranian responsabil cu programul nuclear a spus că discuţiile ce vor avea loc joi cu marile puteri nu vor aborda programul nuclear al ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici