Iranul sesizează Consiliul de Securitate ONU, acuzând SUA de încălcarea Acordului nuclear

Iranul a sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite în legătură cu sancţiunile impuse de Statele Unite în iulie, acuzând că este vorba de o încălcare a acordului nuclear semnat de Teheran cu marile puteri.

801 afișări
Imaginea articolului Iranul sesizează Consiliul de Securitate ONU, acuzând SUA de încălcarea Acordului nuclear

Iranul sesizează Consiliul de Securitate ONU, acuzând SUA de încălcarea Acordului nuclear

"Consiliul iranian pentru monitorizarea implementării acordului atomic a evaluat sancţiunile americane şi a stabilit că intră în contradicţie cu tratatul", a declarat marţi Ali Larijani, preşedintele Parlamentului iranian, citat de agenţia de presă Tasnim.

"Iranul a sesizat Consiliul de Securitate ONU pentru încălcarea acordului de către Statele Unite", a adaugat oficialul iranian.

Iranul s-ar putea retrage din Acordul nuclear semnat cu marile puteri, din cauza încălcării Tratatului de către Administraţia Donald Trump, a avertizat recent ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif.

"Dacă observăm vreo încălcare majoră a acordului de către SUA sau vreo neperformanţă semnificativă, atunci Iranul are şi alte opţiuni, inclusiv retragerea din acord", a declarat Mohammed Javad Zarif.

Administraţia Donald Trump contestă acordul nuclear cu Iranul, acuzând regimul islamist de la Teheran că "nu respectă spiritul tratatului".

Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat că va decide în septembrie retragerea din acordul nuclear cu Iranul, după ce, potrivit unor surse, Washingtonul va efectua o serie de verificări în uzine atomice iraniene.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

SUA şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Administraţia Donald Trump a anunţat în aprilie o evaluare pe tema efectelor relaxării sancţiunilor impuse Iranului.

Uniunea Europeană respectă evaluarea Administraţiei Donald Trump privind acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dar aminteşte că este vorba de un document internaţional, care "nu aparţine unei singure ţări", a afirmat săptămâna trecută Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Acordul nuclear nu aparţine unei singure ţări, aparţine comunităţii internaţionale", a declarat Federica Mogherini într-o conferinţă de presă organizată alături de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. "Avem responsabilitatea de a ne asigura că acordul va continua să fie implementat", a insistat ea amintind că tratatul este susţinut de Naţiunile Unite.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici