Iranul şi Irakul, acord pentru îmbunătăţirea cooperării militare şi pentru "combaterea terorismului şi a extremismului"

Iranul şi Irakul au semnat, duminică, un acord pentru îmbunătăţirea cooperării militare şi pentru "combaterea terorismului şi a extremismului", înţelegere care va stârni cel mai probabil îngrijorare din partea Statelor Unite, relatează site-ul agenţiei Reuters.

467 afișări
Imaginea articolului Iranul şi Irakul, acord pentru îmbunătăţirea cooperării militare şi pentru "combaterea terorismului şi a extremismului"

Iranul şi Irakul , acord pentru îmbunătăţirea cooperării militare şi pentru "combaterea terorismului şi a extremismului"

Ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehghan, şi omologul său irakian Erfan al-Hiyali au semnat, la Teheran, un memorandum de cooperare care acoperă de asemenea securitatea la frontiere, susţinere educaţională şi logistică, precum şi pregătirea militară.

Tot duminică, viceministrul iranian de Externe, Hossein Jaberi Ansari, s-a întâlnit cu preşedintele irakian Fuad Masum şi i-a transmis acestuia felicitări pentru victoriile recente ale forţelor armate irakiene împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic şi pentru eliberarea oraşului Mosul.

Potrivit lui Ansari, ambele părţi au subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, în special cel economic. Totodată, preşedintele irakian Fuad Masum a fost invitat la depunerea jurământului de către preşedintele iranian Hassan Rouhani, ceremonie care va avea loc pe 5 august la Teheran.

Relaţiile dintre Iran şi Irak s-au îmbunătăţit de când inamicul de lungă durată al Iranului, Saddam Hussein, a fost îndepărtat de la putere în 2003, iar un guvern irakian condus de musulmani şiiţi a fost instalat. Iranul este în mare parte o naţiune şiită.

Recent, preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la influenţa crescândă a Iranului în conflictele din Siria, Yemen şi Irak, unde susţine luptătorii şiiţi.

Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite s-au intensificat de la alegerea lui Trump, care a acuzat adesea Teheranul de sprijinirea grupurilor extremiste şi de destabilizarea regiunii. Liderul de la Washington a declarat că "au apărut noi ameninţări din partea regimurilor necinstite precum Coreea de Nord, Iran şi Siria şi din partea guvernelor care le susţin".

Armata americană a acuzat Iranul că a amplificat violenţele din Irak prin finanţarea, instruirea şi echiparea militanţilor. Iranul a negat aceste lucruri, dând vina pe prezenţa trupelor americane pentru confruntările violente.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici