Iranul şi Irakul consolidează cooperarea în domeniul apărării

Iranul şi Irakul au convenit să consolideze cooperarea în domeniul apărării în cursul vizitei efectuate, luni, la Teheran, de premierul irakian Nuri al-Maliki, a relatat agenţia oficială iraniană IRNA, fără a oferi detalii privind conţinutul acordului.

9 afișări
Imaginea articolului Iranul şi Irakul consolidează cooperarea în domeniul apărării

Iranul şi Irakul consolidează cooperarea în domeniul apărării

Ministrul iranian al Apărării, Mostafa Mohammad Najjar, a semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul apărării cu omologul său irakian, Abdul Qader Jassim, potrivit IRNA.

Operaţiunile de deminare şi de localizare a militarilor dispăruţi în misiune vor face, printre altele, obiectul acestei cooperări planificate, a adăugat sursa citată.

"Cele două părţi, subliniind importanţa cooperării în domeniul apărării în cadrul extinderii echilibrate a relaţiilor (...) au făcut apel la dezvoltarea acestui tip de cooperare cu scopul de a consolida pacea şi stabilitatea în regiune", a informat IRNA.

În cursul unei întâlniri, luni, cu premierul irakian, ayatollahul Ali Khamenei i-a declarat acestuia că prezenţa trupelor americane în Irak reprezintă cel mai mare obstacol în calea dezvoltării sale ca un stat unit.

Liderul suprem iranian a criticat "forţele de ocupaţie" din Irak într-un moment în care Bagdadul negociază cu Statele Unite un nou acord menit să reprezinte o bază legală pentru trupele americane după expirarea mandatului ONU la 31 decembrie.

Mai mulţi oficiali irakieni şi Statele Unite au acuzat Iranul că încearcă să destabilizeze Irakul prin finanţarea, instruirea şi echiparea miliţiilor irakiene. Iranul, la rândul său, acuză Statele Unite că generează instabilitate internă prin prezenţa sa militară în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici