Israelul exercită presiuni asupra SUA şi Europei pentru a-l susţine pe Hosni Mubarak

Israelul a transmis un mesaj confidenţial Statelor Unite şi unor ţări europene, cerându-le să susţină stabilitatea regimului egiptean al lui Hosni Mubarak, care se confruntă cu un val de contestare, a anunţat luni cotidianul israelian Haaretz.

32 afișări
Imaginea articolului Israelul exercită presiuni asupra SUA şi Europei pentru a-l susţine pe Hosni Mubarak

Israelul exercită presiuni asupra SUA şi Europei pentru a-l susţine pe Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest mesaj, oficialii israelieni subliniază că este "în interesul Occidentului" şi "întregului Orient Mijlociu să se menţină stabilitatea regimului din Egipt", a adăugat cotidianul.

"Trebuie, în consecinţă, frânate criticile adresate în mod public preşedintelui Hosni Mubarak", a subliniat acest mesaj, trimis la sfârşitul săptămânii, potrivit cotidianului.

Postul israelian militar de radio, care a preluat această informaţie, a apreciat că această iniţiativă constituie o critică la adresa Statelor Unite şi ţărilor europene, care nu mai susţin regimul preşedintelui Mubarak.

Un purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe nu a putut fi contactat.

Haaretz, citând oficiali israelieni, a anunţat, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a emis directive destinate unui număr de aproximativ zece "ambasade-cheie", în Statele Unite, Canada, China, Rusia şi mai multe ţări europene.

Aceste directive cer ambasadorilor să sublinieze, în cadrul unor discuţii cu interlocutorii lor, "importanţa stabilităţii Egiptului" şi să transmită acest mesaj cât mai rapid posibil.

Până în prezent, liderii israelieni au adoptat o atitudine discretă faţă de valul de manifestaţii din Egipt. Netanyahu a ordonat miniştrilor săi să se abţină să facă declaraţii.

Duminică, Netanyahu s-a mulţumit să afirme că Israelul vrea să păstreze pacea cu Egiptul, dar şi "stabilitatea şi securitatea regională".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici