LIVE-TEXT   Israelul se pregăteşte pentru o "ofensivă coordonată" în Fâşia Gaza / Iranul avertizează cu "consecinţe de anvergură" / Ministrul de externe al Chinei: Israelul a mers prea departe

  • Armata Israelului afirmă că a atacat "peste o sută de ţinte militare" în diferite părţi din Gaza în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, inclusiv cartierele generale şi complexele militare ale Hamas
  • Israelul va începe "operaţiuni militare semnificative" în Gaza doar după ce va vedea că civilii au plecat, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF).
  • Înalt diplomat iranian s-a întâlnit cu şeful Hamas, Haniyeh, în Qatar
  • Statele Unite au desfăşurat un al doilea portavion în Marea Mediterană
8050 afișări
Imaginea articolului Israelul se pregăteşte pentru o "ofensivă coordonată" în Fâşia Gaza / Iranul avertizează cu "consecinţe de anvergură" / Ministrul de externe al Chinei: Israelul a mers prea departe

Război în Gaza, ziua 9. Armata israeliană se pregăteşte să extindă operaţiunea pe mare, în aer şi pe uscat, dar pare să amâne ofensiva din mai multe motive/ Aviaţia israeliană a bombardat aeroportul sirian din Aleppo

UPDATE Israel: Comandantul Districtului de Sud al Securităţii Naţionale Hamas a fost ucis

Comandantul Districtului de Sud al Securităţii Naţionale Hamas a fost ucis, anunţă armata israeliană. Avioane de luptă, elicoptere de combat şi avioane IDF au atacat astăzi 250 de ţinte teroriste în Fâşia Gaza, majoritatea în partea de nord a Gaza.

UPDATE Preşedintele Egiptului: Răspunsul Israelului în Gaza este o „pedeapsă colectivă”

Preşedintele egiptean, Abdel-Fattah al-Sissi, a declarat că răspunsul Israelului la atacul pe scară largă al Hamas a însemnat o „pedeapsă colectivă” a populaţiei din Fâşia Gaza, dens populată, notează Reuters.

UPDATE Blinken: Israelul trebuie să ia măsuri de precauţie pentru a evita rănirea civililor

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi-a reiterat sprijinul pentru Israel, dar a spus că modul în care acesta îşi desfăşoară ofensiva la sol aşteptată în Gaza „contează”, notează SkyNews.

Antony Blinken a spus că armata israeliană ar trebui să ia „toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita rănirea civililor”.
 
El urmează să se întoarcă luni în Israel, după un turneu în ţările arabe.

UPDATE Apărarea civilă palestiniană: Peste 1.000 de persoane sunt dispărute sub dărâmături în Gaza

Peste 1.000 de persoane sunt în prezent dispărute sub dărâmăturile clădirilor din Gaza care au fost vizate de lovituri aeriene israeliene, a anunţat duminică apărarea civilă palestiniană.
 
Într-o declaraţie, echipa de apărare civilă a precizat că multe alte persoane au fost scoase în viaţă din dărâmături, la 24 de ore după ce clădirile au fost lovite, relatează Reuters.

UPDATE Antony Blinken: Punctul de trecere Rafah între Egipt şi Gaza se va redeschide

În urma turneului său în mai multe ţări din regiune, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că punctul de trecere Rafah dintre Egipt şi Gaza va fi redeschis, relatează Reuters.
 
Blinken a adăugat că SUA pune în aplicare mecanisme alături de ONU, Egipt şi Israel pentru a oferi asistenţă celor care au nevoie de ea.
 
Vorbind cu reporterii duminică, Blinken, care a vizitat Iordania, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Egipt, a declarat că toată lumea este hotărâtă să oprească războiul actual dintre Israel şi Hamas să se extindă.

UPDATE Forţa ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului afirmă că sediul său a fost lovit de o rachetă

Sediul libanez al forţei interimare a ONU în Liban a fost lovit de o rachetă, a anunţat grupul de menţinere a păcii.
 
Într-o declaraţie de duminică, UNIFIL a spus: ”Astăzi observăm schimburi intense de focuri de armă în mai multe zone de-a lungul liniei albastre dintre teritoriul libanez şi Israel. Au existat impacturi de ambele părţi ale liniei albastre. Sediul nostru din Naqoura a fost lovit de o rachetă şi lucrăm pentru a verifica de unde. Pacificatorii noştri nu se aflau în adăposturi în acel moment. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Reamintim tuturor părţilor implicate că atacurile împotriva civililor sau a personalului ONU reprezintă încălcări ale dreptului internaţional care pot fi considerate crime de război”

UPDATE Biden spune că SUA pot sprijini atât Israelul, cât şi Ucraina: "Avem capacitatea de a face acest lucru şi avem o obligaţie"

Preşedintele Joe Biden a declarat că SUA poate oferi sprijin Israelului şi Ucrainei, menţinând în acelaşi timp "apărarea noastră internaţională generală", într-un fragment de interviu difuzat duminică dimineaţa.
 
"Avem capacitatea de a face acest lucru şi avem obligaţia de a face acest lucru, suntem naţiunea esenţială", a declarat Biden la CBS News, parafrazând un citat celebru al fostului secretar de stat Madeleine Albright.
 
"Suntem Statele Unite ale Americii, pentru numele lui Dumnezeu, cea mai puternică naţiune din istorie - nu din lume, ci din istoria lumii. Istoria lumii. Putem să ne ocupăm de amândouă şi să ne menţinem în continuare apărarea noastră internaţională generală", a declarat Biden, când a fost întrebat dacă SUA ar putea să se ocupe de ambele războaie în acelaşi timp. "Şi dacă nu o facem noi, cine o face?", a precizat preşedintele.

UPDATE Bilanţul morţilor din Gaza a crescut la cel puţin 2.450, anunţă Ministerul palestinian al Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că 2.450 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, relatează Reuters.
 
Ministerul adaugă, de asemenea, că 9.200 au fost răniţi.
 
Israelul s-a confruntat cu condamnări din partea organizaţiilor umanitare pentru evacuările forţate ale pacienţilor din Gaza care sunt în prezent spitalizaţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmând că evacuările "ar putea echivala cu o condamnare la moarte".

UPDATE Israelul reia alimentarea cu apă în sudul Fâşiei Gazei

Ministrul israelian al energiei a declarat că decizia a fost convenită între premierul ţării Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Joe Biden, potrivit skynews.com.
 
Decizia de a redeschide apa în anumite puncte este „în conformitate cu politica Israelului” în Gaza, a spus Israel Katz.
 
Presa ebraică a raportat o reluare parţială a alimentării cu apă în sudul Gazei. Această mişcare vine ca o încercare de a determina palestinienii să părăsească zonele de nord ale Fâşiei Gaza.

UPDATE Ministrul de externe al Chinei: Israelul a mers prea departe

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că Israelul a mers prea departe ca răspuns la invazia de săptămâna trecută de către Hamas. Potrivit Xinhua, China are un interes în a ajuta la rezolvarea conflictului şi a problemelor de bază care implică populaţia palestiniană

UPDATE Netanyahu: Israelul îi va demola pe "monştrii însetaţi de sânge" ai Hamas

Premierul Benjamin Netanyahu a promis să "demoleze" Hamas, pe care i-a descris drept "monştri însetaţi de sânge" la prima şedinţă de cabinet a noului guvern de urgenţă naţională din Israel, la Tel Aviv.
 
Luând cuvântul înaintea şedinţei, care a început cu un moment de reculegere pentru victimele israeliene ale violenţelor, el a declarat:
 
”Aceasta este prima reuniune a guvernului naţional de urgenţă, la care s-au alăturat încă cinci miniştri - Benny Gantz, Gadi Eizenkot, Chili Tropper, Gideon Sa'ar şi Yifat Shasha-Biton. Lucrăm non-stop, ca o echipă şi ca un front unit. Unitatea dintre noi transmite un mesaj clar naţiunii, inamicului şi lumii. I-am văzut pe soldaţii noştri uimitori care se află acum în prima linie. Ei ştiu că întreaga naţiune este în spatele lor. Înţeleg amploarea misiunii. Sunt gata să acţioneze în orice moment pentru a-i învinge pe monştrii însetaţi de sânge care s-au ridicat împotriva noastră pentru a ne distruge. Hamas a crezut că ne vom destrăma - însă noi vom desfiinţa Hamas.”

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken se va întoarce luni în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa luni în Israel şi se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu alţi oficiali israelieni, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
 
Blinken se află în prezent la Cairo, în cadrul unei călătorii în Orientul Mijlociu, după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. El a călătorit deja în Israel, precum şi în Iordania, Qatar, Bahrain, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

UPDATE Armata Israelului a atacat "peste o sută de ţinte militare" în diferite părţi din Gaza în cursul nopţii

Armata Israelului afirmă că a atacat "peste o sută de ţinte militare" în diferite părţi din Gaza în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, inclusiv cartierele generale şi complexele militare ale Hamas, zeci de lansatoare, posturi antitanc şi posturi de observare.

UPDATE Orientul mijlociu pe un butoi de pulbere. SUA trimit al doilea portavion în apropiere

Statele Unite au desfăşurat un al doilea portavion în Marea Mediterană "pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război", în timp ce locuitorii din oraşul Gaza au fugit spre sud pentru a scăpa de un iminent atac terestru israelian ca răspuns la un atacul terorist al Hamas de la sfârşitul săptămânii trecute.

UPDATE Ofensiva Israelului ar urma să începă doar după evacuarea civililor

Israelul va începe "operaţiuni militare semnificative" în Gaza doar după ce va vedea că civilii au plecat, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF).

UPDATE Times of Israel: Reprezentantul chinez va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a promova negocierile de pace

Reprezentantul chinez Zhai Jun va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a face eforturi pentru încetarea focului în conflictul Israel-Hamas şi pentru discuţii de pace, transmite postul de stat CCTV.

Zhai „va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a se coordona cu diverse părţi în vederea unei încetări a focului, pentru a proteja civilii, pentru a uşura situaţia şi pentru a promova discuţiile de pace”, transmite CCTV. 

UPDATE  Înalt diplomat iranian s-a întâlnit cu şeful Hamas, Haniyeh, în Qatar 

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian s-a întâlnit la Doha cu şeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit presei de stat din Iran.

Un scurt videoclip îi arată pe cei doi îmbrăţişându-se în timp ce Amirabdollahian iese dintr-o maşină. Nu sunt făcute publice detalii despre întâlnire.

Iranul a negat că a ajutat să planifice sau să ştie din timp despre atacul Hamas în sudul Israelului în urmă cu o săptămână, în care gruparea teroristă a ucis aproximativ 1.300 de israelieni, majoritatea civili. A aplaudat masacrul ca pe o victorie.

Amirabdollahian se află la Doha după ce în ultimele zile a vizitat Liban, Siria şi Irak. S-a întâlnit săptămâna trecută la Beirut cu şeful  Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Potrivit unui raport Axios de sâmbătă, Amirabdollahian a avertizat Israelul prin intermediul ONU că Iranul va interveni dacă Israelul nu anulează  atacul din Gaza.

UPDATE  Israelul plănuieşte să trimită 10.000 de soldaţi să cucerească oraşul Gaza şi să-l omoare pe Sinwar  

Raportul publicat de NYT spune că ofensiva va fi cea mai mare de la cel de-al Doilea Război din Liban din 2006. 

Trupele se vor concentra în special pe uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, a declarat purtătorul de cuvânt, locotenent-colonel Richard Hecht.

„Acel om este în vizorul nostru”, spune Hecht. „Este un om mort care merge şi vom ajunge la acel om”

UPDATE New York Times: Ofensiva terestră a armatei israeliene în Gaza va fi amânată cu câteva zile, din cauza ploii abundente

UPDATE  Portavionul USS Dwight D. Eisenhower pleacă spre Marea Mediterană

Portavionul numit în onoarea comandant suprem al armatelor aliate în al Doilea Război Mondial şi fost preşedinte, cu 8.000 de marinari, cu încă patru nave şi peste 70 de avioane, alăturându-se grupului naval al portavionului USS Gerald Ford. 29 americani morţi sunt raportaţi în Israel de la începerea ostilităţilor. 

Ambele nave transportă avioane de luptă F-18 care ar putea face interceptări sau să lovească ţinte.  

UPDATE Senator republican: Biden trebuie să anuleze vizele susţinătorilor Hamas 

Senatorul Marco Rubio îi cere preşedintelui Biden să anuleze vizele pentru cetăţenii străini care susţin Hamas, în urma atacului terorist fără precedent  asupra cetăţenilor israelieni din apropierea Fâşiei Gaza.

UPDATE  Marea Britanie le transmite cetăţenilor săi să se pregătească pentru o posibilă evacuare din Gaza

Între timp, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a emis un avertisment către Iran şi Hezbollah împotriva implicării în războiul din Israel.

UPDATE  Egiptul a refuzat să lase cetăţenii americani să părăsească Gaza prin Rafah 

Autorităţile egiptene refuză să lase cetăţenii americani să părăsească Gaza, cu excepţia cazului în care SUA forţează Israelul să accepte ca punctul de trecere a frontierei Rafah să fie o trecere de ajutor desemnată în care ajutorul egiptean şi internaţional poate fi adus în Gaza.

UPDATE Ministrul adjunct de Externe al Rusiei speră să se întâlnească cu reprezentanţii Hamas în Qatar şi să discute cu ei despre eliberarea ostaticilor israelieni

Viceministrul de Externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a declarat că speră să se întâlnească cu reprezentanţii Hamas în Qatar săptămâna viitoare şi să poarte discuţii cu aceştia cu privire la eliberarea ostaticilor israelieni.

Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă rusă RIA. Bogdanov a spus că „nu exclude” o întâlnire cu reprezentanţii Hamas, adăugând: „Dacă ei sunt pregătiţi, suntem mereu în favoarea contactului. Mai ales în această situaţie, întâlnirea va fi utilă pentru rezolvarea problemelor practice, inclusiv eliberarea ostaticilor”.

UPDATE  Ucraina acuză Israelul că blochează evacuările din Gaza 

Ombudsmanul ucrainean Dmitry Lubinets a declarat că Ministerul israelian de Externe, pe 14 octombrie, cu două ore înainte de evacuarea planificată a străinilor, inclusiv a ucrainenilor, din Fâşia Gaza, a revocat permisul de evacuare

UPDATE 01:10 - Liderul Suprem al Revoluţiei s-a întâlnit cu şeicul Zakzaky: ,,Mişcarea începută în Palestina va duce la o victorie completă împotriva Israelului"

Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat termenul limită al Israelului pentru evacuarea civililor din Gaza. 

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi Blinken discută despre protecţia civililor şi despre coridoarele umanitare urgente către Gaza


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, pentru a aborda nevoia urgentă de protecţie a civililor şi de deschidere a coridoarelor umanitare către Gaza, a anunţat într-o declaraţie WAM, postul de ştiri de stat din EAU.

 

UPDATE 01:00 - Mărturii de la masacrul Hamas

Un locuitor al Kibbutzului Nirim a relatat: „40 de terorişti au venit la noi acasă. În acel moment mi-am dat seama că ne vor pune capăt vieţii şi mi-am luat rămas bun de la fete - mă uit la ele şi spun: „Nu le ucideţi şi nu le faceţi nimic altceva”. Eram la cinci sau şase ore de incident, este imposibil ca armata israeliană să nu sosească. Toată încrederea este pierdută”.

UPDATE Israel a bombardat Siria 

Aviaţia israeliană a bombardat aeroportul din Aleppo, Siria. Este pentru a doua oară când Israelul atacă Siria de la începerea ostilităţilor cu Hamas şi Hezbollah din 7 octombrie. 

Aeroportul din Aleppo a fost scos din funcţiune ca urmare a expunerii bombardamentelor israeliene. 

Hamas ripostează - bombardează Tel Aviv cu rachete, dar mare parte din ele sunt respinse de sistemul defensiv Iron Dome. 

UPDATE Biden, mesaj pentru familiile ostaticilor: Nu vă părăsim, vă promitem. Nu există o prioritate mai mare pentru noi

Între timp, Hamas a trimis mesaje pe telefoanele israelienilor: ,,Bine aţi venit pe câmpul minat. Gaza vă întâmpină. Vă veţi întoarce fie morţi, capturaţi sau invalizi. Gaza vă aşteaptă".

UPDATE Armata israeliană atacă un tunel Hamas din Fâşia Gaza 

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunţat că agenţii Hamas au fost văzuţi ieşind dintr-un tunel din Gaza. Tunelul a fost atacat de o aeronavă israeliană, ucigându-i pe agenţi.

De asemenea, s-a raportat că armata israeliană a atacat şi alte locuri din Fâşia Gaza, în principal în cartierele Jabaliya, Zeytun, Al-Furqan şi Beit Hanoun.

ONU a raportat că 1 milion de oameni sunt în Fâşia Gaza. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici