Italia şi Cipru au convenit să sporească securitatea în Marea Mediterană/ Organizaţia Medici Fără Frontiere respinge noile reguli ale Italiei privind salvarea imigranţilor

Italia va colabora cu Cipru pentru a îmbunătăţi securitatea în Marea Mediterană, a anunţat luni ministrul italian al Apărării, Roberta Pinotti, după o întrevedere cu omologul său cipriot, Christoforos Fokaides, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

736 afișări
Imaginea articolului Italia şi Cipru au convenit să sporească securitatea în Marea Mediterană/ Organizaţia Medici Fără Frontiere respinge noile reguli ale Italiei privind salvarea imigranţilor

Italia şi Cipru au convenit să sporească securitatea în Marea Mediterană (Imagine: Hepta)

Pinotti a precizat că discuţiile cu Fokaides au vizat "pericole comune" precum migraţia ilegală, traficul de arme şi terorismul, iar cele două ţări au convenit să consolideze cooperarea în domeniul apărării în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul italian al Apărării a mai anunţat că securitatea energetică în Marea Mediterană a fost de asemenea un subiect abordat. Compania italiană Eni şi cea franceză Total efectuează foraje exploratorii la aproximativ 165 de kilometri în largul coastei de sud a Ciprului.

Roberta Pinotti a precizata că forajele realizate vor produce "un rezultat pozitiv" pentru toată Europa. Zona respectivă este aproape de cea în care compania Eni a descoperit un depozit de gaze foarte mare, în apele egiptene.

Organizaţia Medici Fără Frontiere respinge noile reguli ale Italiei privind salvarea imigranţilor

Organizaţia internaţională Medici Fără Frontiere (MSF) a refuzat să semneze noul cod de conduită elaborat de ministerul italian de Interne pentru organizaţiile nonguvernamentale care salvează imigranţi pe mare, Italia urmărind creşterea securităţii, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Guvernul italian a elaborat noile reguli după ce au apărut unele informaţii potrivit cărora organizaţii nonprofit au cooperat cu traficanţii de imigranţi.

Autorităţile vor să controleze fluxul de imigranţi din zona Mării Mediterane şi au anunţat că organizaţiile care nu au semnat codul riscă să nu aibă acces la porturile italiene.

Mai multe organizaţii umanitare au cerut modificarea proiectului guvernului, în special în ceea ce priveşte normele care prevăd că poliţia înarmată are dreptul să se îmbarce pe navele lor şi în privinţa interdicţiei de a transfera imigranţi pe alte nave.

Directorul organizaţiei Medici Fără Frontiere, Gabriele Eminente, a declarat că a refuzat să accepte prezenţa poliţiei la bord întrucât prezenţa armelor "intră în conflict cu principiile pe care le avem în întreaga lume". Totodată, acuzaţiile de cooperare cu traficanţii de persoane fac ca misiunea să fie şi mai periculoasă, prin subminarea încrederii în munca lor, a mai spus Eminente.

Doar două dintre cele zece organizaţii umanitare, Salvaţi Copiii şi MOAS, au fost de acord cu noile reguli. Jugend Rettet şi Sea Watch au susţinut că normele încalcă legea.

Potrivit agenţiei de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, ONG-urile efectuează aproximativ 40% dintre operaţiunile de salvare pe mare. Sute de mii de imigranţi ajung în Italia în fiecare an după ce traversează Marea Mediterană din Libia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici