Japonia discută deschiderea unui birou NATO, în contextul instabilităţii cauzate de războiul din Ucraina

Japonia se află în discuţii pentru a deschide un birou de legătură NATO, primul de acest fel din Asia, a declarat miercuri ministrul de externe al ţării, Yoshimasa Hayashi, într-un interviu pentru CNN, afirmând că invazia Rusiei în Ucraina a făcut lumea mai puţin stabilă.

251 afișări
Imaginea articolului Japonia discută deschiderea unui birou NATO, în contextul instabilităţii cauzate de războiul din Ucraina

Japonia discută deschiderea unui birou NATO, în contextul instabilităţii cauzate de războiul din Ucraina

„Suntem deja în discuţii, dar niciun detaliu (nu a fost) finalizat încă”, a declarat miercuri ministrul de externe Yoshimasa Hayashi, la CNN.

Hayashi a citat în mod specific invazia Rusiei în Ucraina anul trecut ca fiind un eveniment cu repercusiuni mult dincolo de graniţele Europei, care a forţat Japonia să regândească securitatea regională.

„Motivul pentru care discutăm despre acest lucru este că, de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, lumea a devenit mai instabilă”, a spus el.

„Ceva ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la problema din Europa de Est, iar acest lucru afectează în mod direct situaţia de aici, din Pacific. De aceea, o cooperare între noi în Asia de Est şi NATO devine din ce în ce mai importantă...”.

El a adăugat că Japonia nu este membră a tratatului NATO, dar că această mişcare transmite un mesaj prin care partenerii din Asia-Pacific ai blocului „se angajează într-o manieră foarte constantă” cu NATO.

Nikkei Asia a raportat pentru prima dată planurile de deschidere a biroului din Japonia miercurea trecută, citând oficiali japonezi şi NATO fără a-i numi.

NATO are birouri de legătură similare în alte locuri, inclusiv în Ucraina şi Viena. Biroul de legătură din Japonia va permite discuţii cu partenerii de securitate ai NATO, cum ar fi Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, pe tema provocărilor geopolitice, a tehnologiilor emergente şi disruptive şi a ameninţărilor cibernetice, a raportat Nikkei săptămâna trecută.

Într-o declaraţie pentru CNN săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al NATO a spus: „În ceea ce priveşte planurile de a deschide un birou de legătură în Japonia, nu vom intra în detaliile deliberărilor în curs de desfăşurare între aliaţii NATO”. A adăugat că NATO şi Japonia „au o cooperare de lungă durată”.

CNN a contactat NATO pentru comentarii miercuri, după declaraţiile lui Hayashi.

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat unde de şoc în Europa şi a determinat Finlanda şi Suedia, ţări nealiniate, să renunţe la neutralitate şi să caute protecţie în cadrul NATO, Finlanda aderând oficial la bloc luna trecută.

Un birou la Tokyo ar avea consecinţe uriaşe, în condiţiile în care războiul din Ucraina şi diviziunile tot mai profunde din Asia au făcut ca ţări precum Japonia şi Coreea de Sud să se apropie mai mult de partenerii lor occidentali - şi să prezinte un front unit împotriva ameninţărilor percepute mai aproape de casă, precum Coreea de Nord şi China.

China, care a avertizat anterior împotriva extinderii NATO în Asia sau a apariţiei unui bloc similar în regiune, a răspuns deja cu furie la rapoartele anterioare privind posibilul birou japonez.

„Asia este un teren promiţător pentru cooperare şi un focar de dezvoltare paşnică. Nu ar trebui să fie o platformă pentru cei care caută lupte geopolitice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unei şedinţe de informare de săptămâna trecută. Împingerea NATO spre est şi interferenţa în problemele din Asia-Pacific vor submina cu siguranţă pacea şi stabilitatea regională”.

Vorbind miercuri pentru CNN, Hayashi a declarat că deschiderea oricărui birou NATO nu a fost menită să trimită un mesaj „către vreo ţară anume”. Cu toate acestea, a adăugat el, mediul de securitate din Asia devine „din ce în ce mai sever şi, de asemenea, mai complex” şi a evidenţiat China ca fiind „cea mai mare provocare pentru noi”.

De asemenea, el a subliniat Rusia, ca vecin al Japoniei, şi ameninţarea unui test nuclear nord-coreean, după luni de zile de avertismente din partea observatorilor că există o activitate reînnoită la situl de testare.

Hayashi a minimizat îngrijorările că deschiderea unui birou NATO la Tokyo ar putea inflama şi mai mult tensiunile, spunând: „Nu cred că acesta este cazul”.

Ţara are o constituţie pacifistă încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre care a susţinut că se reflectă în această mişcare.

„Nu jignim pe nimeni, ne apărăm de orice fel de interferenţe şi preocupări şi, în unele cazuri, de ameninţări”, a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici