Japonia se alătură SUA în privinţa noilor sancţiuni împotriva Coreei de Nord. China denunţă decizia luată de Tokyo drept "inacceptabilă şi greşită"

Japonia va îngheţa activele a cinci organizaţii şi nouă persoane care au legături cu regimul din Coreea de Nord, inclusiv două entităţi chineze, a anunţat vineri ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida, după ce Senatul SUA a aprobat noi sancţiuni împotriva Phenianului, relatează Reuters.

1881 afișări
Imaginea articolului Japonia se alătură SUA în privinţa noilor sancţiuni împotriva Coreei de Nord. China denunţă decizia luată de Tokyo drept "inacceptabilă şi greşită"

Japonia se alătură SUA în privinţa noilor sancţiuni împotriva Coreei de Nord. China denunţă decizia luată de Tokyo drept "inacceptabilă şi greşită"

Vineri, Senatul Statelor Unite a votat favorabil proiectul legislativ prin care vor fi impuse noi sancţiuni Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord. Sancţiunile împotriva Coreei de Nord vizează şi instituţii financiare chineze.

Fumio Kishida a transmis că măsurile au fost luate având în vedere ameninţarea din ce în ce mai mare a rachetelor din Coreea de Nord şi faptul că nu s-au făcut propuneri concrete pentru a rezolva problema japonezilor răpiţi acum zeci de ani de către agenţii nord-coreeni.

"Având în vedere că nu putem aştepta un dialog semnificativ, creşterea presiunii asupra lor este esenţială. Mai multe detalii suplimentare nu pot fi oferite până la desfăşurarea mai multor proceduri administrative", a spus Kishida, lăsând de înţeles că regimul nord-coreean a încălcat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Şeful diplomaţiei de la Tokyo a precizat că se află în contact cu aliaţi precum Statele Unite şi Coreea de Sud, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Ministerul chinez de Externe a denunţat decizia Japoniei drept "inacceptabilă şi greşită", trăgând atenţia că va spori tensiunile în Peninsula Coreeană.

"Ne opunem cu fermitate oricărei ţări care aplică sancţiuni unilaterale, în afara cadrului oferit de Consiliul de Securitate al ONU, în special împotriva sancţiunilor care vizează companii şi persoane din China. Dacă Japonia insistă să aplice sancţiuni, va crea obstacole politice majore pentru cooperarea între China şi Japonia în privinţa problemei din Peninsula Coreeană", a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Beijing, Lu Kang.

Potrivit unor oficiali americani de securitate, regimul de la Phenian ar fi capabil să lanseze o rachetă balistică intercontinentală cu focos nuclear până în 2018, mai devreme decât era anticipat.

Anterior, Washingtonul a anunţat impunerea unor noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, prin intermediul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care să vizeze companiile străine ce fac afaceri cu Phenianul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici