Jens Stoltenberg afirmă că NATO este pregătită să primească Macedonia de Nord în alianţă transatlantică

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a lăudat Macedonia de Nord în legătură cu realizarea reformelor necesare pentru aderarea la alianţă transatlantică, ce ar urma să se producă anul viitor, informează cotidianul Kathimerini.

207 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg afirmă că NATO este pregătită să primească Macedonia de Nord în alianţă transatlantică

Jens Stoltenberg: NATO este pregătită să primească Macedonia de Nord în alianţă transatlantică

"Suntem pregătiţi să vă primim", a declarat Stoltenberg după o întrevedere cu premierul de la Skopje, Zoran Zaev.

"Este important să felicităm Macedonia de Nord pentru reformele pe care le-aţi implementat", a adăugat secretarul general al NATO.

În luna februarie, statele membre ale alianţei transatlantice au semnat un acord privind primirea Macedoniei de Nord în NATO. Procesul de ratificare durează în general aproximativ un an.

Aderarea Macedoniei de Nord la UE şi NATO a fost blocată până recent de Grecia din cauza unei dispute privind numele ţării. Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internaţional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiţie impusă de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării acestei ţări la diverse organizaţii internaţionale, inclusiv UE şi NATO. Modificarea denumirii statului a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

Rusia susţine că NATO subminează securitatea în regiunea balcanică prin primirea în alianţă a unor state din această zonă.

Taguri:
macedonia,
nato,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici