„Jihadistul gogoman”, prizonier în Siria, cere AJUTORUL Noii Zeelande. Ce răspuns a primit de la premierul Jacinda Ardern

Situaţia lui Mark Taylor, neozeelandezul supranumit „jihadistul gogoman”, rămâne incertă, după ce premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat că nu-i poate oferi ajutor bărbatului, transmite France 24.

5230 afișări
Imaginea articolului „Jihadistul gogoman”, prizonier în Siria, cere AJUTORUL Noii Zeelande. Ce răspuns a primit de la premierul Jacinda Ardern

„Jihadistul gogoman”, prizonier în Siria, cere AJUTORUL Noii Zeelande. Ce răspuns a primit de la premierul Jacinda Ardern

Cazul lui Mark Taylor a ieşit la lumină în 2015, când neozeelandezul a postat pe Twitter o serie de mesaje de susţinere a grupării jihadiste Stat Islamic (SI). Acela a fost şi momentul în care şi-a câştigat porecla de „jihadistul gogoman”, deoarece uitase să îşi dezactiveze informaţiile de geolocalizare, dezlănduind astfel locul în care se afla.

La acea dată, Taylor lupta în Siria alături de jihadişti şi a povestit mai târziu pentru ABC, după ce a hotărât să fugă din grupare, că neatenţia din 2015 l-a costat 50 de zile de detenţie într-un centru penitenciar al SI.

Tot în perioada sa de „activism” jihadist, Mark Taylor a postat un video în care îşi ardea paşaportul neozeelandez şi cerea pornirea unui jihad împotriva Noii Zeelande şi Australiei.

Tot acest zel avea să îl părăsească, însă, în 2018, când a fugit din tabăra SI şi s-a predat forţelor kurde, în captivitatea cărora se află şi în prezent.

„Nu aveam ce mânca. Nu aveam niciun ban şi niciun serviciu de bază nu funcţiona. Eram într-o situaţie teribil de grea şi a trebuit să iau o decizie”, a explicat Taylor când s-a predat.

Autorităţile din Wellington nu-i pot retrage cetăţenia neozeelandeză, deoarece Taylor nu deţine cetăţenie dublă. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a menţionat că îi nu poate oferi ajutor bărbatului, din motiv că este reţinut într-o zonă în care nu există nicio reprezentanţă diplomatică neozeelandeză.

Ardern a subliniat că prizonierul ar trebui să intre în contact cu diplomaţii neozeelandezi din Turcia.

Dacă Mark Taylor va reuşi să se întoarcă în Noua Zeelandă, el va fi probabil urmărit conform legilor antiteroriste din ţară, a explicat ministrul Justiţiei, Andrew Little.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici