John Campbell: Soldaţii implicaţi în bombardarea spitalului din Kunduz au fost suspendaţi din funcţie

Comandantul forţelor americane din Afganistan, generalul John Campbell, i-a suspendat din funcţie pe soldaţii care au avut cea mai mare implicare în bombardarea de luna trecută a spitalului administrat de organizaţia Medici fără Frontiere în oraşul afgan Kunduz, relatează DPA în pagina electronică.

369 afișări
Imaginea articolului John Campbell: Soldaţii implicaţi în bombardarea spitalului din Kunduz au fost suspendaţi din funcţie

John Campbell: Soldaţii implicaţi în bombardarea spitalului din Kunduz au fost suspendaţi din funcţie

"Indivizii care au avut cea mai mare implicare în acest incident au fost suspendaţi din funcţie, aşteptând dispoziţii din partea organismelor administrative şi disciplinare abilitate", a spus Campbell, fără a oferi detalii despre personalul militar implicat.

Generalul John Campbell a declarat într-o teleconferinţă că ancheta americană privind bombardarea spitalului din Kunduz pe data de 3 octombrie a demonstrat faptul că este vorba despre "rezultatul direct al unei erori umane" şi că forţele americane implicate în aceste raiduri nu ştiau că lovesc un spital.

Personalul militar care a solicitat raidul şi cei care l-au efectuat nu şi-au luat "măsurile corespunzătoare" pentru a verifica ţinta, a spus Campbell.

"Catalogul uluitor de erori scoase la lumină astăzi (miercuri) demonstrează neglijenţa gravă a trupelor americane precum şi încălcarea de către acestea a regulilor de război", a comentat la rândul său, directorul general MSF, Christopher Stokes, după ce armata americană a prezentat miercuri raportul privind raidul lansat în octombrie împotriva spitalului administrat de organziaţia Medici Fără Frontiere din Kunduz, potrivit AFP.

Stokes a reiterat apelul lansat de preşedinta MSF, Joanne Liu, pentru o "anchetă independentă şi imparţială".

Organizaţia Medici Fără Frontiere, cunoscută sub acronimul francez MSF, a anunţat la începutul lunii într-un raport că nu a găsit nicio justificare militară pentru bombardarea de către forţele americane a spitalului din nordul Afganistanului, soldată cu moartea a 30 de persoane.

MSF a susţinut că în spital nu se aflau combatanţi înarmaţi la momentul incidentului şi că acesta funcţiona în totalitate ca centru pentru tratarea traumatismelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici