Jumătate din cetăţenii SUA, înregistraţi într-o bază de date de recunoaştere facială a autorităţilor

Peste 117 milioane de cetăţeni americani adulţi sunt înregistraţi într-o bază de date de recunoaştere facială a autorităţilor, potrivit unui studiu care ridică întrebări în privinţa încălcării intimităţii şi răspândirii tehnologiei de supraveghere rasială părtinitoare, informează The Guardian.

1643 afișări
Imaginea articolului Jumătate din cetăţenii SUA, înregistraţi într-o bază de date de recunoaştere facială a autorităţilor

Jumătate din cetăţenii SUA, înregistraţi într-o bază de date de recunoaştere facială a autorităţilor

Un raport al Centrului privind confidenţialitatea şi tehnologia, al Facultăţii de Drept Georgetown, a constat că fotografiile a peste 117 milioane de adulţi sunt stocate virtual, ceea ce înseamnă că agenţiile de aplicare a legii scanează pozele acestora şi utilizează programe nereglementate pentru a urmări cetăţenii care se supun legilor.

Numeroase departamente de Poliţie deţin tehnologie de "recunoaştere facială în timp real" care permite camerelor de supraveghere să scaneze feţele trecătorilor în timp ce merg pe stradă.

În statul Maryland, Poliţia a utilizat programe de identificare facială în fotografiile protestatarilor pentru a le suprapune pozelor persoanelor care deţineau mandate, potrivit Uniunii americane pentru libertăţi civile (ACLU).

Conform rezultatelor studiului, precum şi dezvăluirilor ACLU, în privinţa programului de monitorizare al Poliţiei din Baltimore, tehnologia ar putea încălca drepturile a milioane de cetăţeni americani şi are un impact disproporţionat asupra comunităţilor de culoare.

“Atunci când recunoaşterea facială este folosită în mod agresiv, poate schimba natura spaţiilor publice”, a declarat Alvaro Bedoya, directorul executiv al Centrului privind confidenţialitatea şi tehnologia, al Facultăţii de Drept Georgetown.

"Poate schimba libertatea fundamentală pe care o avem de a ne trăi vieţile, fără ca oamenii să ne identifice de la depărtare şi în secret", a adăugat acesta.

Potrivit raportului, ceea ce este alarmant la programul de recunoaştere facială al FBI-ului este faptul că înregistrează persoane care nu au săvârşit infracţiuni. Baza de date a FBI-ului conţine fotografii de pe paşapoarte, solicitări de primire a vizei americane, carnete de şoferi, ceea ce înseamnă că Poliţia poate identifica şi monitoriza în mod facil persoane care nu au încălcat legea.

Potrivit unui studiu din anul 2012, la care a luat parte şi un expert FBI, procentul de acurateţe al algoritmilor de recunoaştere facială este de 10% în privinţa cetăţenilor afro-americani, notează ACLU.

Algoritmii defectuoşi amplifică politica practicilor rasiale părtinitoare pentru că se bazează pe baza de date a unor fotografii ce reprezintă în mod disproporţionat persoanele de culoare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici