Kievul afirmă că aplică acordul de la Geneva într-un mod "deschis şi transparent"

Ministerul ucrainean de Externe a declarat, luni seara, că aplică acordul de la Geneva într-un mod "deschis şi transparent" şi a cerut Rusiei să se disocieze de "separatiştii înarmaţi" din estul Ucrainei, îndemnându-i să depună armele şi să părăsească încăperile ocupate, relatează agenţia UNIAN.

458 afișări
Imaginea articolului Kievul afirmă că aplică acordul de la Geneva într-un mod "deschis şi transparent"

Kievul afirmă că aplică acordul de la Geneva într-un mod "deschis şi transparent" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ucraina aplică într-un mod deschis şi transparent prevederile acordului încheiat la Geneva, informând populaţia despre situaţia din ţară şi colaborând intens cu misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi cu toate părţile implicate în soluţionarea" conflictului, menţionează ministerul ucrainean într-un comunicat.

Ministerul subliniază că sâmbătă, duminică şi luni au avut loc întâlniri cu participarea reprezentanţilor OSCE, la care a fost prezent un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei.

"Toţi participanţii, inclusiv reprezentantul Rusiei, au avut posbilitatea de a evalua eforturile Ucrainei în vederea aplicării acordului" de la Geneva, adaugă diplomaţia ucraineană, care acuză Moscova de inacţiune şi lipsă de voinţă în aplicarea acordului privind detensionarea situaţiei din Ucraina.

Potrivit comunicatului, "grupările armate ilegale, controlate de serviciile ruse de securitate, contribuie în continuare la destabilizarea situaţiei în regiunile din estul ţării şi creează premise pentru o nouă etapă a agresiunii militare ruse".

"Din cauza faptului că separatiştii nu sunt susţinuţi de majoritatea populaţiei din regiunile de est ale Ucrainei, Rusia caută noi metode de destabilizare a situaţiei în zonă", afirmă ministerul ucrainean.

Totodată, Ministerul ucrainean de Externe a denunţat incercările de dezinformare din partea "presei aflate sub controlul Kremlinului".

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de ingerinţă şi absenţa voinţei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a cerut Rusiei luni să ia "măsuri concrete" pentru a facilita punerea în aplicare a acordului de la Geneva, destinat calmării tensiunilor în Ucraina.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat Statele Unite să convingă autorităţile de la Kiev să-şi respecte angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici