Kim Jong-un a efectuat o vizită în China la invitaţia lui Xi Jinping şi a reafirmat angajamentul pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea

Kim Jong-un, liderul regimului de la Phenian, a efectuat o vizită în Beijing la invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, a anunţat, miercuri, presa nord-coreeană, citată de site-ul agenţiei Yonhap.

4162 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un a efectuat o vizită în China la invitaţia lui Xi Jinping şi a reafirmat angajamentul pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea

Kim Jong-un a efectuat o vizită în China la invitaţia lui Xi Jinping, anunţă Phenianul

Potrivit sursei citate, vizita ”neoficială” în China a liderului regimului de la Phenian a început duminică şi s-a încheiat miercuri. Kim Jong-un a fost însoţit la Beijing de către soţia sa, Ri Sol-ju, dar şi de Choe Ryong-hae, un înalt oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord.

Aceasta este prima vizită externă a lui Kim Jong-un de când a devenit liderul Coreei de Nord în 2011.

Liderul regimului de la Phenian ar fi declarat că vrut să îl informeze personal pe Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreea datorită ”camaraderiei şi responsabilităţii morale” faţă de China.

Kim Jong-un s-a bucurat de o ”primire călduroasă” şi a precizat că relaţiile dintre Beijing şi Phenian sunt ”foarte preţioase pentru ambele părţi”, a relatat agenţia Xinhua.

"Problema denuclearizării Peninsulei Coreea poate fi rezolvată dacă Statele Unite şi Coreea de Sud răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând în acelaşi timp măsuri progresiste şi coordonate pentru garantarea păcii", a declarat Kim Jong-un, adăugând că Phenianul este dispus să poarte discuţii cu SUA şi să participe la un summit bilateral.

”Poziţia noastră consecventă este de a ne angaja în denuclearizarea Peninsulei Coreea, aşa cum a vrut Kim Il Sung şi Kim Jong-il”, a mai afirmat liderul regimului de la Phenian.

De asemenea, Kim Jong-un l-a invitat pe Xi Jinping să efectueze o vizită în Coreea de Nord, iar preşedintele chinez a acceptat.

Liderul nord-coreean a mai avut întrevederi cu premierul chinez Li Keqiang, cu vicepreşedintele Wang Qishan, dar şi cu alţi înalţi reprezentanţi ai Partidului Comunist Chinez.

De cealaltă parte, Xi Jinping a afirmat că Beijingul îşi menţine obiectivul denuclearizării Peninsulei Coreea şi a subliniat că vizita liderului regimului de la Phenian în China reprezintă expresia înaltei importanţe acordate relaţiilor dintre cele două ţări.

Legăturile dintre Coreea de Nord şi China - cel mai important aliat şi susţinător economic - s-au deteriorat în mod semnificativ sub conducerea lui Kim Jong-Un, pe fondul dezvoltării programelor privind armele nucleare şi rachetele balistice.

Vizita în China a liderului regimului de la Phenian a avut loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului, lansată pe fondul detensionării relaţiilor între cele două Corei în perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud. În plus, la sfârşitul lunii aprilie, Kim Jong-un se va întâlni şi cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici