Kim Jong-un salută acordul intercoreean de săptămâna aceasta drept o "ocazie istorică"

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a catalogat drept o "ocazie istorică" acordul de săptămâna aceasta între cele două Corei, care deschide drumul dezamorsării tensiunilor militare şi îmbunătăţirii relaţiilor, dar a subliniat că puterea forţelor sale armate l-au făcut posibil, relatează Reuters online.

500 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un salută acordul intercoreean de săptămâna aceasta drept o "ocazie istorică"

Kim Jong-un (Foto: AP / Mediafax Foto)

Cele două ţări surori şi inamice au convenit marţi să pună capăt unui impas militar, în urma unui schimb de focuri de artilerie care a intensificat tensiunile de la linia de demarcaţie, una dintre cele mai militarizate zone din lume - cunoscută, ironic, sub numele de zona demilitarizată (DMZ).

Cele două părţi au convenit să deschidă un nou canal de comunicare, pentru a discuta despre o serie de probleme, cu scopul de a-şi îmbunătăţi relaţiile, alimentând unele speranţe cu privire la un efort în vederea reluării negocierilor întrerupte din 2010.

"Comunicatul de presă comun publicat cu ocazia contactului a oferit o ocazie istorică în vederea dezamorsării tensiunii militare acute şi punerii relaţiilor intercoreene catastrofale pe drumul bun al reconcilierii şi încrederii", l-a citat agenţia oficială de presă KCNA vineri dimineaţa pe Kim Jong-un spunând într-o întâlnire cu consilierii săi militari.

Kim Jong-un a mai spus că s-a ajuns la acest acord "mulţumită forţei militare enorme (dotate cu o capaciate de) disuasiune nucleară în vederea autoapărării, construite de către marele Partid (...) şi (mulţumită) unităţii în jurul Partidului", potrivit KCNA.

Liderul nord-coreean a făcut aceste declaraţii la o reuniune a Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord. Acelaşi puternic organism, condus de către Kim Jong-un, a ameninţat săptămâna trecută cu o acţiune militară în cazul în care Seulul nu opreşte propaganda prin difuzoare de-a lungul DMZ.

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat vineri că Crucea Roşie sud-coreeană a propus, într-un mesaj transmis Phenianului, să organizeze negocieri la nivel de grupuri de lucru în satul Panmunjom, pe 7 septembrie, pe tema reunificării familiilor despărţite.

Acordul de marţi include un pact în vederea organizării reunificării unor familii despărţite în timpul Războiului Coreei (1950-1953). Mulţi dintre membrii acestor familii îmbătrânesc şi speră să-şi revadă rudele de care au fost despărţiţi pentru o ultimă dată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici