Kosovo accede astăzi la "suveranitate deplină". O sărbătoare este prevăzută pe străzile din Priştina

Kosovo accede luni la "suveranitate deplină" odată cu anunţul de la Priştina al Grupului de orientare privind Kosovo (ISG) privind dizolvarea sa. O sărbătoare este prevăzută în capitala kosovară la patru ani şi jumătate de la proclamarea unilaterală a independenţei de Serbia.

921 afișări
Imaginea articolului Kosovo accede astăzi la "suveranitate deplină". O sărbătoare este prevăzută pe străzile din Priştina

Kosovo accede luni la "suveranitate deplină" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ISG (International Steering Group) a aunţat că dizolvarea sa va fi pronunţată luni, spre sfârşitul după-amiezii, ceea ce înseamnă "accesul la o suveranitate deplină a Kosovo".

Încheierea "supravegherii internaţionale" a Kosovo a fost decisă la începutul lui iulie de ISG, în cadrul unei reuniuni organizate la Viena.

ISG, format din 25 de ţări, între care Statele Unite şi Turcia, a susţinut, în pofida opoziţiei categorice a Serbiei, independenţa fostei provincii sârbe, a cărei populaţie majoritară este de origine albaneză, la 17 februarie 2008, după războiul din 1998-1999 dintre gherila separatistă kosovară albaneză şi forţele sârbe.

În primăvara lui 1999, NATO a desfăşurat, fără acordul Consiliului de Securitate al ONU, raiduri aeriene în Kosovo şi Serbia împotriva unor ţinte militare şi civile, între care capitala sârbă Belgrad, în urma cărora forţele sârbe s-au retras din Kosovo.

Ulterior, mediatorul ONU, finlandezul Martti Ahtisaari, a obţinut adoptarea unui proces de accedere la independenţă a Kosovo "sub supraveghere internaţională" (ISG), în special cu o administraţie a ONU, proces respins de Belgrad.

Din cauza ostilităţii Belgradului, acest proces nu a fost pus în aplicare în nordul Kosovo, unde locuieşte o importantă minoritate sârbă, ce reprezintă 10 la sută din cei 1,8 milioane de kosovari, restul populaţiei fiind de origine albaneză.

Ameliorarea relaţiilor cu Kosovo este principala condiţie pe care Serbia trebuie să o îndeplinească pentru a deschide negocierile cu UE, după ce a primit statutul de ţară candidată în martie.

Totuşi, decizia ISG nu va schimba nimic din acţiunile în curs ale misiunii europene EULEX de poliţie şi justiţie, al cărei mandat a fost prelungit la 12 iunie până în 2014, şi ale forţei NATO în Kosovo, KFOR.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici