Libanul devine a treia ţară care găzduieşte mai mult de 100.000 de refugiaţi sirieni

Numărul refugiaţilor sirieni în Liban a trecut de 100.000, a anunţat marţi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (HCR).

148 afișări
Imaginea articolului Libanul devine a treia ţară care găzduieşte mai mult de 100.000 de refugiaţi sirieni

Libanul devine a treia ţară care găzduieşte mai mult de 100.000 de refugiaţi sirieni (Imagine: Raul Stef/ Mediafax Foto)

"Libanul este a treia ţară din regiune în care numărul refugiaţilor sirieni înregistraţi trece de 100.000", a anunţat HCR într-un comunicat.

De luni, numărul refugiaţilor din Liban este de 101.283, precizează comunicatul.

Pragul de 100.000 de refugiaţi sirieni a fost depăşit deja de Turcia şi Iordania. În prezent, mai mult de 358.000 de refugiaţi sirieni înregistraţi sunt găzduiţi în patru ţări vecine: Turcia, Iordania, Liban şi Irak, precizează HCR.

În Liban, sirienii care au fugit din ţara lor nu locuiesc în tabere, ci sunt integraţi în comunităţile locale, a anunţat purtătoarea de cuvânt a agenţiei ONU, Melissa Fleming, care a precizat jurnaliştilor la Geneva că mulţi dintre ei trebuie încă să fie înregistraţi ca refugiaţi, ceea ce înseamnă că numărul refugiaţilor ar putea fi mult mai mare.

Guvernele din regiune, asemeni HCR, consideră că "vor fi mai numeroşi de-a lungul frontierei, dar, în acelaşi timp, cei care sunt deja la faţa locului vor veni în interior fiindcă resursele lor se epuizează".

Tulburările interne din Liban din ultimele zile nu au diminuat fluxul de refugiaţi, a subliniat purtătoarea de cuvânt, chiar dacă au afectat operaţiunile de înregistrare la Tripoli, în nord, la Aka, Beirut şi la Saida, în sud.

"Noi supraveghem situaţia şi sperăm să reluăm operaţiunile imediat ce condiţiile le permit", a spus purtătoarea de cuvânt a HCR.

La 17 octombrie, Turcia număra 101.834 de refugiaţi sirieni găzduiţi în tabere şi aproximativ 70.000 locuind în afara lor.

În timp ce autorităţile turce afirmă că frontiera lor este deschisă pentru refugiaţi, aproximativ 10.000 de sirieni sunt adunaţi de partea siriană a frontierei, fără să se ştie dacă vor sau nu să treacă frontiera, potrivit HCR.

HCR a reiterat nevoia urgentă de finanţare, subliniind că la patru săptămâni după ultimul apel pentru a strânge 487,9 milioane de dolari, a primit doar a treia parte din această sumă destinată ajutorării a peste 710.000 de sirieni până la sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici