Lider kurd: Irakul va deveni model confederal cu 3 entităţi - şiită, sunnită, kurdă, după eliminarea SI

Irakul va fi împărţit în trei entităţi - şiită, sunnită şi kurdă - după eliminarea reţelei teroriste Stat Islamic, într-un sistem confederal, dezvăluie un lider kurd, ceea ce ar demonstra un plan clar al Occidentului de creare a unei entităţi statale kurde în Orientul Mijlociu.

509 afișări
Imaginea articolului Lider kurd: Irakul va deveni model confederal cu 3 entităţi - şiită, sunnită, kurdă, după eliminarea SI

Lider kurd: Irakul va deveni model confederal cu 3 entităţi - şiită, sunnită, kurdă, după eliminarea SI (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Miliţii kurde au fost implicate de câţiva ani în confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic, care ocupă regiuni din nord-vestul Irakului şi estul Siriei.

"Modelul federal nu a funcţionat, astfel că fie trebuie să ajungem fie la confederaţie, fie la separare totală", a declarat, pentru Reuters, Masrour Barzani, şeful Guvernului din Kurdistanul irakian.

Irakul este în prezent un model de tip federal, existând o regiune autonomă kurdă. Descentralizarea ar urma să fie aprofundată, printr-un model de tip confederal, care va permite coexistenţa mai multor entităţi statale cu autonomie extinsă şi cu un sistem central pur formal, mai degrabă simbolic.

"Dacă vom avea trei state confederate, vom avea trei capitale cu statut egal, astfel că niciuna nu va fi superioară ierarhic alteia", a precizat Masrour Barzani.

După înlăturarea regimului sunnit Saddam Hussein, în 2003, liderii kurzi au luat deja măsuri pentru o autonomie sporită. Sunniţii ar urma, de asemenea, să primească autonomie în regiunile irakiene în care sunt majoritari. Astfel, Irakul ar urma să fie împărţit în trei entităţi - şiită, sunnită şi kurdă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici