Liderii Uniunii Europene au decis să extindă sancţiunile împotriva Iranului după atacul asupra Israelului / Se aşteaptă ca Israelul să atace Iranul doar după Paşte / Israelul a planificat atacul asupra Damascului timp de două luni

  • Liderii Uniunii Europene au decis miercuri să extindă sancţiunile împotriva Iranului după atacul cu rachete şi drone al regimului de la Teheran asupra Israelului
  • Charles Michel spune că noile sancţiuni vor viza companiile implicate în producţia de drone şi rachete.
  • Puterile mondiale încearcă să prevină un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.
  • Se aşteaptă ca Israelul să atace Iranul doar după Paşte, a declarat o sursă americană de rang înalt pentru reţeaua ABC.
3272 afișări
Imaginea articolului Liderii Uniunii Europene au decis să extindă sancţiunile împotriva Iranului după atacul asupra Israelului / Se aşteaptă ca Israelul să atace Iranul doar după Paşte / Israelul a planificat atacul asupra Damascului timp de două luni

Liderii Uniunii Europene au decis să extindă sancţiunile împotriva Iranului după atacul asupra Israelului

UPDATE 23:00

Ministrul israelian de finanţe: Statul palestinian reprezintă un obstacol în calea păcii şi o ameninţare existenţială pentru Israel şi nu vom permite înfiinţarea acestuia.

UPDATE 22:00

Şedinţa Consiliului de Securitate al ONU în care se va vota acceptarea ca membru permanent a Autorităţii Palestiniene - s-a reluat. SUA au anunţat că vor bloca decizia, prin exercitarea dreptului de veto.

Secretarul general al Naţiunilor Unite: ”Pacea în Orientul Mijlociu necesită crearea unei Palestine complet independente şi suverane.”

UPDATE 21:40

The Wall Street Journal: Administraţia americană face presiuni şi continuă să promoveze posibilitatea unui acord de normalizare între Israel şi Arabia Saudită.
 
Oficiali saudiţi pentru Wall Street Journal: sunt gata să primească o „promisiune verbală” de la prim-ministrul Netanyahu că va începe noi discuţii privind înfiinţarea unui stat palestinian.
 
Director CIA: ”Răspunsul Israelului la atacul iranian ar fi eşuat fără informaţiile americane, sprijinul nostru şi sprijinul partenerilor. Atacul iranian asupra Israelului a fost un eşec major. Vom continua să muncim din greu pentru a elibera ostaticii şi nu pot garanta că vom reuşi să facem acest lucru.  Răspunsul negativ al Hamas la propunerea de negociere a fost dezamăgitor şi împiedică livrarea de ajutor în Gaza.”
 

Prim-ministrul Benyamin Netanyahu nu a convocat cabinetul de război şi cabinetul extins de securitate politică în această seară, în mod neobişnuit - şi deşi erau planificate discuţiile lor, în care ar fi trebuit să discute o serie de probleme arzătoare, inclusiv problema răspunsului Israelului la Atacul iranian, impasul discuţiilor privind acordul cu ostatici, încălzirea din nord şi acţiunea de la Rafah.

Benny Gantz şi Gadi Eisenkot au cerut în mod explicit să convoace Cabinetul de Război pentru a discuta modalităţi de a ieşi din impasul din jurul înţelegerii răpiţilor. Cei doi cred că Israelul trebuie să se gândească la idei creative pentru a începe contactele, dar Netanyahu nu se grăbeşte în prezent să convoace o discuţie pe această temă.

UPDATE 21:00

Israeli Broadcasting Corporation: Armata SUA a început să transfere mii de rachete pentru a reechipa forţele aeriene israeliene după atacul Iranului. 

Departamentul de Stat al SUA: Rolul Qatar de mediator în negocieri nu are alternativă, dar decizia de a continua acest rol revine Doha.

UPDATE 20:30

Israeli Broadcasting Corporation, potrivit unor surse informate: Consiliul de Război nu a discutat problema răpiţilor de zece zile. 

Ministrul spaniol de externe: Vom recunoaşte statul Palestina şi am propus organizarea unei conferinţe internaţionale pentru pace în Orientul Mijlociu. Am decis să ne alăturăm ţărilor care recunosc Statul Palestina. Soluţia celor două state trebuie atinsă, iar aceasta necesită recunoaşterea calităţii de membru cu drepturi depline a Statului Palestina la Organizaţia Naţiunilor Unite.

UPDATE 20:00

Iran: Amir Abdullahian: ”Apărarea noastră a fost legitimă şi cel puţin în concordanţă cu dreptul internaţional împotriva agresiunii împotriva locurilor civile. Am fost gata să oferim Naţiunilor Unite oportunitatea de a preveni escaladarea acestui conflict, dar Consiliul de Securitate nu a putut preveni astfel de atacuri. Atacul iranian s-a concentrat doar pe două baze israeliene care au fost folosite în atacul asupra intereselor iraniene. Dacă „Israelul” foloseşte forţa, nu vom ezita să răspundem într-o manieră strictă şi descurajatoare, care să-l facă pe „Israelul” să-şi pară rău pentru ceea ce a făcut. Consiliul de Securitate trebuie să forţeze ocupaţia israeliană să oprească agresiunea şi genocidul din Fâşia Gaza.”

Biden: ”Iranul a lansat recent unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete şi drone împotriva Israelului la care lumea a fost martoră vreodată. Am apărat Israelul şi am ajutat la contracararea atacului, iar astăzi îl considerăm responsabil pe Iran prin sancţiuni şi restricţii la export.

Canalul 12: Oficialii israelieni se tem că Curtea Penală de la Haga va emite mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi a altor oficiali. Israelul a obţinut informaţii că Curtea Penală Internaţională îşi poate emite mandatele de arestare până la sfârşitul acestei luni. Biroul lui Netanyahu a organizat o întâlnire de urgenţă marţi pentru a discuta posibilele mandate de arestare. Miniştrii Justiţiei, Afacerilor Externe, Afacerilor Strategice şi experţii juridici au participat la întâlnirea de urgenţă. Netanyahu le-a cerut miniştrilor de externe britanic şi german în timpul vizitei lor în Israel să intervină pentru a preveni emiterea de mandate de arestare.

Serviciile de securitate vor să amâne atacul asupra Iranului până când presiunile internaţionale se vor epuiza şi vor fi impuse mai multe sancţiuni. Serviciile de securitate cred că acoperirea internaţională pentru ca Israelul să lovească Iranul „va continua săptămâni întregi.” Israelul a obţinut informaţii şi mesaje că posibilitatea de a emite astfel de mandate de arestare „a crescut semnificativ”. 

Reuters: Un oficial american a spus: Washingtonul va vota nu cererii Palestinei de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite.

Iranul: Agenţia de ştiri Fars, citând o sursă informată: Reactorul nuclear israelian Dimona nu a fost o ţintă în atacul iranian, iar vorbirea despre ţintirea acestuia este un război psihologic.

Mass-media israeliană: Ţările din regiune au transmis un mesaj către „Israel”, cerând să le informeze când lansează un atac asupra Iranului.

UPDATE 19:30

Netanyahu: ”Dacă nu avem capacitatea de a ne apăra împotriva celor care ne caută sufletele, nu avem nimic, şi de aceea trebuie să ne unim cu toată puterea chiar acum în această sărbătoare de Paşte şi ce va urma după ea.”

Delegat adjunct al SUA la Consiliul de Securitate: ”Solicităm Israelului să coopereze cu Naţiunile Unite pentru a furniza ajutor în Gaza.”

Netanyahu: ”Diviziunea internă din Israel trebuie să dispară acum, deoarece ne confruntăm cu o ameninţare existenţială. Ne angajăm să învingem axa răului din Gaza, să eliberăm oamenii răpiţi şi să respingem ameninţarea cuprinzătoare care vine din Iran. Acestea sunt sarcini foarte mari care necesită două lucruri: primul este perseverenţa, al doilea este unitatea.

Naţiunile se prăbuşesc mai întâi din interior. Nu din presiunea externă, ci în primul rând din discordia internă. Discordia internă trebuie să dispară acum pentru că suntem sub o ameninţare existenţială. Când există o ameninţare existenţială, unim forţele şi nu le împărţim. Acesta este cel mai important lucru dintre toate.
 
Marile puteri ale timpului nostru, inclusiv puterile internaţionale, s-au prăbuşit din cauza lipsei de coeziune internă în jurul unei idei unificatoare. Ideea unificatoare aici este întoarcerea poporului Israel pe pământul său şi dezvoltarea capacităţilor sale defensive în faţa celor care vor să ne distrugă. Aceasta este ideea centrală care este cea mai importantă mai presus de orice – înainte de a repara lumea, înaintea tuturor celorlalte valori ale noastre.
 
Dacă ne pierdem capacitatea de a ne apăra de cei care vor să ne omoare, atunci nu avem nimic şi despre asta trebuie să ne unim acum cu toată forţa în acest Paşte şi ce urmează.”
 
Declaraţiile lui Netanyahu au venit astăzi în timpul vizitei sale la sediul Mossad şi Shin Bet.

UPDATE 18:45

Raisi: ”Israelienii au crezut că pot invada Iranul şi au atacat ambasada Iranului, aşa că au trebuit să fie pedepsiţi, iar marea naţiune a Iranului i-a pedepsit. Dacă Israelul greşeşte, dacă greşeşte şi încearcă să facă cel mai mic atac asupra pământului Iranului, spuneţi-i că vom răspunde în aşa fel încât Israelul şi susţinătorii săi să regrete.

În negocierile cu unele ţări occidentale, le-am spus să nu vorbească naţiunii iraniene cu un limbaj puternic. Naţiunea iraniană are logică şi epoca ei, a tiraniei, s-a încheiat.  Nu am părăsit niciodată masa de negocieri şi nu vom pleca niciodată, şi să anunţăm inamicii că, dacă vor să vorbească cu forţa naţiunii iraniene, le vom rezista cu toată puterea.  A trecut vremea când au vrut să negocieze rachetele iraniene cu JCPOA 1 şi 2. În cel de-al 13-lea guvern, nu vom permite niciodată nimănui să negocieze cu puterea de apărare a Iranului.”

Standard & Poor's: Acţiunea militară iraniană împotriva Israelului nu a schimbat încă ipotezele noastre globale de bază pentru economiile majore. Extinderea conflictului din Orientul Mijlociu şi continuarea lui îndelungată pot creşte foarte mult riscurile privind ratingurile ţărilor din regiune. 

Delegatul britanic la Consiliul de Securitate: ”Am precizat că aşezările sunt ilegale şi îndemnăm Israelul să înceteze extinderea acestor aşezări.”

UPDATE 18:30

Secretarul de stat al SUA: ”Reuniunea G7 a discutat despre eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, care să includă eliberarea ostaticilor. În timpul reuniunii G7, ne-am afirmat angajamentul faţă de securitatea Israelului şi am condamnat atacul fără precedent iranian.”

Delegatul rus la Naţiunile Unite: ”Consiliul de Securitate nu a făcut ceea ce era necesar pentru a forţa părţile să adere la rezoluţia de încetare a focului din Gaza. Orientul Mijlociu este în pragul prăpastiei. Israelul vizează convoaiele umanitare din Gaza şi le împiedică activitatea. Facem apel la toate statele membre să voteze în favoarea cererii Palestinei de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite.”

Ministrul israelian de externe: ”Salutăm impunerea sancţiunilor americane împotriva Iranului şi există o oportunitate de a forma o coaliţie internaţională şi regională împotriva acestuia.”

UPDATE 18:15

Într-o operaţiune specială, Ministerul Apărării şi IDF au transferat Băncii Israelului fonduri de la teroristi în valoare totală de aproximativ 29 milioane NIS, confiscate în timpul războiului din Fâşia Gaza.

Mass-media arabă, preluată de israelieni: IDF a distribuit bancnote în centrul Fâşiei Gaza cu o imagine a liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, în formă de şoarece: „Banii tăi sunt în tuneluri”.

Site-ul Walla, citandu-l Lieberman, şeful partidului „Israel Casa Noastră”: ”Guvernul Netanyahu trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să-şi prezinte demisia.”

Ameninţări din Iran privind unităţile nucleare din Israel: „Mâinile noastre sunt pe trăgaci”

UPDATE 17:50

Delegatul Israelului la Consiliul de Securitate: ”Prezenţa unui reprezentant al regimului iranian printre noi este cea mai mare dovadă că Organizaţia Naţiunilor Unite a devenit un refugiu pentru terorism. Cum este posibil ca ministrul de externe al regimului iranian să fie printre noi, când Iranul a fost cel care a condus atacurile din 7 octombrie? Prezenţa unui reprezentant al regimului iranian printre noi înseamnă că Naţiunile Unite şi-a pierdut statutul şi a devenit o glumă.  Acest Consiliu va continua să vorbească despre Gaza şi să repete termeni precum drepturile omului şi nu îi va păsa de nimic altceva. Acest Consiliu nu se concentrează asupra vreunei crize globale urgente, cum ar fi Ucraina sau Sudanul, şi este preocupat doar de Gaza.

UPDATE 17:40

Reprezentantul preşedintelui palestinian în faţa Consiliului de Securitate: ”Preocuparea noastră de a obţine calitatea de membru cu drepturi depline nu ne face să uităm războiul cuprinzător care are loc în Gaza.”

The New York Times, potrivit oficialilor israelieni: Am propus să permitem palestinienilor să se întoarcă în nordul Gazei, dar nu vom permite revenirea guvernării Hamas.

The New York Times,citand oficiali israelieni: Intenţionăm să lansăm o operaţiune militară în Rafah indiferent dacă este anunţat sau nu un armistiţiu.

Reprezentantul Israelului la Consiliul de Securitate: Dacă decizia de a acorda calitatea de membru cu drepturi depline Palestinei este adoptată, acesta va fi un consiliu terorist, nu un consiliu de securitate.

UPDATE 16:05

Canalul israelian 12: Consiliul de război se întruneşte în această seară pentru a discuta problema răpitilor şi a acordului de schimb.

Conform surselor: O întâlnire virtuală la nivel înalt israeliano-american are loc astăzi pentru a discuta despre o posibilă operaţiune la Rafah. Oficialii americani neagă ferm că au dat undă verde Israelului să atace Rafah în schimbul abţinerii lansării unui atac asupra Iranului.

Statele Unite au anunţat, de asemenea, introducerea de sancţiuni împotriva Iranului ca răspuns la atacul asupra Israelului, acestea vor afecta 16 persoane fizice şi două entităţi juridice.

Marea Britanie a adăugat Marina IRGC şi Statul Major al Forţelor Armate iraniene pe lista de sancţiuni.

China a anunţat oficial: Sprijină includerea Palestinei ca membru al Naţiunilor Unite. 

Votul final privind recunoaşterea unui stat palestinian la ONU este de aşteptat să aibă loc în această seară, în jurul miezului nopţii. 

Se estimează că cel puţin nouă ţări vor sprijini cererea palestiniană. Dacă există nouă susţinători - Israelul va cere veto american. Intre timp, SUA încearcă să convingă alte state să exercite veto.

UPDATE 15:30

Site-ul de ştiri Axios a citat înalţi oficiali americani spunând că estimările indică faptul că Iranul va ataca rapid Israelul în cazul oricărei acţiuni din partea Israelului.  În această notă, se precizează că evaluarea forţelor americane indică faptul că în cazul atacului Iranului asupra Israelului din nou, capacitatea de a repeta operaţiunea defensivă sâmbătă seara pentru a face faţă proiectilelor iraniene este foarte limitată.

Un oficial iranian avertizează că Teheranul şi-ar putea revizui "doctrina nucleară"

UPDATE 15:00

Lufthansa prelungeşte suspendarea zborurilor la Teheran şi Beirut până pe 30 aprilie.

Bloomberg scrie că nava iraniană Behshad, care se află în permanenţă în Marea Roşie şi serveşte drept instalaţie de spionaj iranian, inclusiv transferul informaţiilor de informaţii către Houthis, a părăsit zona în direcţia Iranului de teamă că Israelul ar avea ataca nava ca parte a contra-reacţiei.

Iranul susţine că „toate instalaţiile nucleare din Israel”, este gata să le lovească în orice moment în cazul agresiunii de la Tel Aviv, a ameninţat Corpul Gărzii Revoluţiei Islamice.

Ziarul Maariv scrie că rata de interceptare a rachetelor şi dronelor de atac iraniene pare să fie de 84%, nu aşa cum a susţinut purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. În plus, publicaţia punctează faptul că este posibil ca baza militară Ramon de lângă Negev să fi suferit 5 victime în atacul iranian.

Imaginile din satelit de proastă calitate arată că reactorul Dimona a fost vizat de Iran, dar nu este posibil să se confirme fără a obţine imagini de calitate superioară, potrivit ziarului Maariv.

UPDATE 12:00 

David Cameron a declarat că este clar că Israelul ",,a decizia de a acţiona" ca răspuns la atacul Iranului de la sfârşitul săptămânii trecute, după ce prmeierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile la reţinere ale oficialilor internaţionali şi a declarat că ţara sa va lua propriile decizii cu privire la modul în care se va apăra.

Lordul Cameron, ministrul britanic de externe, aflat în vizită la Ierusalim, a declarat că speră că răspunsul israelian va fi dat într-un mod care să minimizeze escaladarea, scrie The Guardian. 

UPDATE 10:30 NYT: Israelul a planificat atacul asupra Damascului timp de două luni, fără să ia în calcul consecinţele 

Documente interne israeliene consultate de publicaţia The New York Times dezvăluie că asasinarea generalului iranian de rang înalt Mohammad Reza Zahedi (cunoscut şi sub numele de Hassan Mahadawi) în Damasc a fost planificată de aproximativ două luni.

The Times a relatat că, potrivit oficialilor americani şi israelieni, Israelul a calculat greşit forţa răspunsului Iranului, aşteptându-se doar la un răspuns la scară mică.

UPDATE 9:30

Se aşteaptă ca Israelul să atace Iranul doar după Paşte, a declarat o sursă americană de rang înalt pentru reţeaua ABC. În plus, potrivit a trei surse israeliene, cel puţin timp de două nopţi în această săptămână, Israelul a anulat operaţiunile de răspuns planificate.

În această dimineaţă devreme, Uniunea Europeană a emis o notificare că va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în principal în legătură cu vehiculele aeriene fără pilot (UAV) şi rachetele.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Liderii Uniunii Europene au condamnat atacul iranian, şi-au reafirmat angajamentul faţă de securitatea Israelului şi au făcut apel la toate părţile să prevină noi tensiuni, inclusiv în Liban. Israelul a semnalat că va riposta, dar nu a spus cum.

"Considerăm că este foarte important să facem totul pentru a izola Iranul", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, adăugând că noile sancţiuni împotriva Republicii Islamice vor viza companiile implicate în producţia de drone şi rachete, potrivit Reuters.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că este important ca Israelul "să nu răspundă cu un atac masiv".

Italia a transmis, înaintea discuţiilor din cadrul G7, că este în favoarea sancţiunilor împotriva furnizorilor de arme care au legătură cu atacul împotriva Israelului, precum şi a celor care se află în spatele atacurilor asupra navelor din Marea Roşie.

Uniunea Europeană a impus deja sancţiuni care vizează Iranul pentru încălcarea drepturilor omului, proliferarea armelor de distrugere în masă şi sprijinul acordat de Teheran pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Germania, Franţa şi mai multe state UE analizează posibilitatea de a extinde sancţiunile care urmăresc să limiteze furnizarea de drone iraniene către Rusia, pentru a include furnizarea de rachete către intermediarii Iranului din Orientul Mijlociu, inclusiv Hezbollah, Hamas şi Houthi.

Belgia a susţinut introducerea de sancţiuni împotriva Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran, dar Scholz a declarat că acest lucru necesită verificări juridice suplimentare. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă o autoritate naţională din UE ar constata că grupul a fost implicat în activităţi teroriste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici