Liderul Al-Qaida îndeamnă la comiterea de atacuri în urma execuţiilor în Arabia Saudită

Liderul Al-Qaida îndeamnă, într-o înregistrare audio, la comiterea de atacuri în Arabia Saudită şi în ţările occidentale aliate acesteia, ca urmare a executării a 43 dintre membrii organizaţiei teroriste la ordinul conducerii saudite, informează agenţia de presă Reuters.

2433 afișări
Imaginea articolului Liderul Al-Qaida îndeamnă la comiterea de atacuri în urma execuţiilor în Arabia Saudită

Liderul Al-Qaida îndeamnă la comiterea de atacuri în urma execuţiilor în Arabia Saudită (Imagine: iraqinews.com)

Organizaţia de monitorizare americană SITE a avertizat că a descoperit joi o înregistrare audio, transmisă marţi, în care liderul Al-Qaida face apel la militanţii organizaţiei teroriste să comită atacuri în Arabia Saudită şi în ţările occidentale aliate acesteia.

Reţeaua teroristă a avertizat luni Arabia Saudită că va plăti pentru executarea a 43 dintre membrii săi. Arabia Saudită a executat pe 2 ianuarie 47 de persoane condamnate pentru acte de terorism, printre acestea aflându-se şi un important lider religios şiit, a cărui executare a generat tensiuni în ţările din Orientul Mijlociu, mai ales între Iran şi Arabia Saudită, care au întrerupt relaţiile diplomatice, transportul aerian şi relaţiile comerciale dintre cele două state din această cauză.

Ayman al-Zawahri, faţă de care şi-au declarat loialitatea toate filialele Al-Qaida din regiune, solicită militanţilor saudiţi să doboare regimul instaurat de dinastia saudită şi militanţilor de pretutindeni să pedepsească regatul saudit prin atacarea partenerilor săi occidentali.

"Nu a venit vremea pentru voi să scăpaţi de acest regim care v-a corupt religia şi viaţa pământească?", s-a adresat al-Zawahri saudiţilor.

"Cea mai bună metodă pentru a-i răzbuna pe fraţii voştri este să atacaţi alianţa sionisto-cruciaţilor", a precizat liderul Al-Qaida, adresându-se militanţilor reţelei teroriste de pretutindeni.

Cei 43 de militanţi executaţi au fost condamnaţi pentru participarea la atacuri comise de Al-Qaida în regatul saudit în perioada 2003-2006 în care au murit sute de localnici şi cetăţeni străini.

În opinia analiştilor saudiţi, executarea şeicului Nimr al-Nimr şi a altor trei şiiţi împreună cu cei 43 de membri ai reţelei Al-Qaida a reprezentant un mesaj adresat majorităţii sunnite că Riadul va pedepsi actele teroriste comise de ambele comunităţi religioase.

Zawahri susţine că executarea lui al-Nimr a reprezentat o conspiraţie prin care Riadul să obţină susţinerea ţărilor din Orientul Mijlociu împotriva Iranului.

"Uciderea lui este una dintre manifestările competiţiei saudito-iraniene pentru obţinerea puterii în regiune, dar sub pretextul că protejează interesele Americii", a argumentat al-Zawahri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici