Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, găsit vinovat de delapidare, a fost eliminat din cursa pentru prezidenţiale

Un tribunal din Rusia l-a condamnat pe liderul de opoziţie din Rusia, Aleksei Navalnîi, la cinci ani de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri în urma unei rejudecări, excluzând astfel posibilitatea ca acesta să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018.

1724 afișări
Imaginea articolului Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, găsit vinovat de delapidare, a fost eliminat din cursa pentru prezidenţiale

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, găsit vinovat de delapidare, a fost eliminat din cursa pentru prezidenţiale

Avocatul acestuia, Olga Mikhailova, a declarat jurnaliştilor că această condamnare îl va împiedica pe Navalnîi să participe la alegerile prezidenţiale din Rusia, la care se înscrisese în noiembrie 2016, informează The Guardian.

Se presupune că Vladimir Putin, care se află la conducerea Rusiei de la sfârşitul anului 1999, va candida din nou la preşedinţia Rusiei. În luna noiembrie, un studiu al institutului de cercetare Levada îl credita pe Putin cu o rată de încredere de 86%.

Navalnîi, care s-a făcut remarcat în timpul protestelor anti-Putin din 2011 şi 2012, conduce o organizaţie anticorupţie care a publicat o serie de documente compromiţătoare despre corupţia din interiorul aparatului de stat din Rusia.

În 2013, Navalnîi a fost condamnat la 5 ani cu suspendare pentru fraudă, acuzaţii catalogate de politician drept motivate politic. În luna noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a anulat condamnarea, trimiţând spre rejudecare cazul către o instanţă din Kirov.

”Nu recunoaştem această conducere. Am orice drept de a lua parte la aceste alegeri, potrivit Constituţiei şi asta voi şi face”, a declarat Navalnîi reporterilor ce se aflau în sala de judecată, la scurt timp după ce a primit sentinţa de condamnare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici