Liz Truss în război cu Vladimir Putin (trei scenarii)

Truss a propus din primăvară ca NATO să dubleze cantitatea de arme livrate Ucrainei. Vorbind pentru BBC într-un interviu pe 21 iulie, viitorul premier al Marii Britanii, Liz Truss a exclus „implicarea directă” a trupelor Marii Britanii, dar a afirmat într-un alt interviu de pe 24 august pentru Independent că este "gata să apese butonul nuclear dacă este necesar”.

26138 afișări
Imaginea articolului Liz Truss în război cu Vladimir Putin (trei scenarii)

Hepta

SCENARIUL 1 - Truss vrea să dubleze cantitatea de arme livrate Ucrainei

Liz Truss a susţinut din aprilie 2022 că Occcidentul trebuie să dubleze cantitatea de arme livrate Ucrainei, transmit The Guardian şi Reuters.

Până acum, Marea Britanie, statele UE, SUA şi alţi aliaţi au furnizat armament pentru a ajuta forţele ucrainene să lupte cu armata rusă, dar nu s-au angajat în conflict direct cu Moscova.

Lunetist britanic 

Truss a subliniat o nouă abordare în care ţările ar trebui să cheltuiască mai mult pentru apărare şi în care NATO să aibă o perspectivă mai globală, în timp ce dependenţa economică de naţiunile agresoare este redusă.

Blindat britanic Warrior

Pe 13 mai, Liz Truss a declarat că este vital să se menţină presiunea asupra Rusiei prin furnizarea de mai multe arme Ucrainei şi impunerea de noi sancţiuni.

„Este foarte important în acest moment să menţinem presiunea asupra lui Vladimir Putin, furnizând mai multe arme Ucrainei şi sporind sancţiunile”, a spus ea reporterilor la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe G7 în nordul Germaniei.

NLAW

 

Este puţin probabil să le livreze tancuri Challenger, avioane sau elicoptere.

Dar ar putea să livreze vehicule blindate Warrior şi FV430 şi să crească cantitatea de grenade, puşti AW50, puşti AWM cu lunetă, rachete sol-aer Starstreak şi rachete ghidate antitanc NWAL, plus provizii de hrană şi medicamente.

Starstreak 

 

SCENARIUL 2 - LUPTE AERIENE ŞI NAVALE. Bombardarea bazelor militare şi instalaţiilor ruseşti  din  DONBASS ŞI CRIMEEA

Fiindcă Truss a spus că nu va trimite trupe britanice în Ucraina, ar putea totuşi să-şi trimită piloţii.

Operaţiunea aeriană NATO pentru eliberarea Ucrainei, coordonată de Statele Unite  şi Regatul Unit, s-ar desfăşura în maniera bombardării aeriene a Siriei în 2018.

În aprilie 2018, preşedintele american Trump, preşedintele francez  Macron şi premierul britanic May au trimis aeronave şi au lansat rachete de croazieră să lovească instalaţiile şi uzinele de arme chimice ale dictatorului Bashar al-Assad.

Eurofighter

Regatul Unit dispune de 101 deavioane supersonice Eurofighter Typhoon, introdus din 2003 în aviaţia militară.

Mai are 24 de aeronave americane Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Sunt puţine aeronave în comparaţie cu aviaţia rusă, având  24 elicoptere de atac şi 119 aeronave de luptă în total  dar sunt mai avansate.

Pe plan naval, Regatul Unit are două portavioane, 12 fregate ca HMS Kent, şase distrugătoare şi 10 submarine.

Flota regală a Marii Britanii

De la  distanţă, britanicii pot lansa rachete de croazieră şi aeronave pentru a lovi decisiv ţintele ruseşti din Donbass şi Crimeea, fără a lovi Rusia, Belarus sau Kalingrad. 

Însă este necesară o strânsă colaborare cu flota navală şi aviaţia Americii.  Operaţiunea va avea succes, dar marea teamă al acestui scenariu este că Rusia ar putea riposta dur şi nu va renunţa uşor la Ucraina, iar  escaladarea acestei operaţiuni de eliberare a Ucrainei ar duce la un război mondial care să transforme toată Europa într-un câmp de luptă. 

 

SCENARIUL 3 - Armaghedonul Nuclear

Gazda John Pienaar a întrebat-o pe Liz Truss: „Unul dintre primele lucruri care se vor întâmpla când şi dacă vei deveni prim-ministru, este că vei fi într-o cameră privată la numărul 10, şi în faţa ta sunt scrisorile de ultimă instanţă.

Ai da ordinul de a dezlănţui arme nucleare?"

Ea spune : "Ar însemna anihilarea globală. Dar sunt gata să apes butonul nuclear dacă este necesar".

Apoi, gazda a  întrebat: „Cum te face să te simţi acest gând?”

Doamna Truss a răspuns: „Cred că este o datorie importantă a primului ministru şi sunt gata să fac asta”.

Racheta Trident

Scopul sistemului de rachete Trident, afirmă Ministerul Apărării, este „descurajarea celor mai extreme ameninţări la adresa securităţii noastre naţionale şi a modului nostru de viaţă, care nu pot fi realizate prin alte mijloace”.

Doamna Truss şi-a semnalat anterior intenţia de a reînnoi elementul de descurajare nuclear în timpul campaniei sale de conducere.

Populaţia lumii va spera că un guvern condus de Truss va reuşi să rezolve conflictul prin mijloace diplomatice.

Ea şi-a exprimat expresia intenţia de a face faţă lui Vladimir Putin, al cărui regim şi-a pus în alertă maximă descurajarea nucleară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la acea vreme: „Declaraţii ale diverşilor reprezentanţi la diferite niveluri despre posibile situaţii de conflict şi chiar coliziuni şi ciocniri între NATO şi Federaţia Rusă.

Considerăm astfel de declaraţii absolut inacceptabile.Nu voi numi autorii acestor declaraţii, deşi este vorba de secretarul britanic de Externe .

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici