Londra condamnă intenţia UE de a exclude Marea Britanie din piaţa comunitară în tranziţia post-Brexit

Intenţia Uniunii Europene de a sancţiona Marea Britanie prin excluderea de pe piaţa unică în cazul apariţiei de disensiuni în tranziţia post-Brexit "nu este un gest de bună-credinţă", ci este un act "neinteligent" şi "nepoliticos", acuză Guvernul Theresa May.

1396 afișări
Imaginea articolului Londra condamnă intenţia UE de a exclude Marea Britanie din piaţa comunitară în tranziţia post-Brexit

Londra condamnă intenţia UE de a exclude Marea Britanie din piaţa comunitară în tranziţia post-Brexit

"Documentul apărut în presă nu este unul juridic, ci politic. Noi încercăm să construim o perioadă de tranziţie, să construim o punte spre un viitor în care să colaborăm", a afirmat joi seară David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, citat de BBC şi de cotidianul The Guardian.

"Nu cred că a fost un gest de bună-credinţă să fie publicat un document elaborat într-un limbaj nepoliticos care sugerează că (europenii -n.red.) pot încheia arbitrar perioada de tranziţie. Nu acesta trebuie să fie scopul acţiunilor. Nu a fost de bună-credinţă. Cred că a fost neinteligent să se publice aşa ceva", a subliniat David Davis.

Uniunea Europeană pregăteşte un plan prin care să sancţioneze Marea Britanie în etapa de tranziţie post-Brexit prin excluderea din sectoare ale pieţei comunitare dacă Londra nu respectă condiţiile stabilite, arată un proiect de document UE.

Proiectul de document, care are cinci pagini şi a fost elaborat de Comisia Europeană, stabileşte modalităţile prin care Uniunea Europeană intenţionează să oblige Marea Britanie să respecte reglementările comunitare în tranziţia post-Brexit fără însă a participa la procesul decizional european. Guvernul Theresa May a semnalat deja că vrea o etapă de tranziţie în relaţia cu Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, programată în martie 2019.

Confirmând temerile apărute la Bruxelles că Londra ar putea încălca reglementările europene în tranziţia post-Brexit, Comisia Europeană propune introducerea unor clauze care să permită reacţii imediate în cazul apariţiei neînţelegerilor bilaterale. "În perioada de tranziţie, instituţiile, structurile, oficiile şi agenţiile Uniunii Europene trebuie să aibă prerogativele conferite de către legislaţia comunitară inclusiv în relaţia cu Marea Britanie şi cu persoanele care locuiesc ori sunt stabilite în Marea Britanie. În principal, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene trebuie să aibă jurisdicţia prevăzută în tratatele comunitare", se arată în proiectul de document elaborat de Comisia Europeană. "În plus, Secţiunea privind gestionarea şi soluţionarea disputelor a Acordului de retragere a Marii Britanii din UE trebuie să conţină un mecanism care să permită Uniunii Europene să suspende anumite beneficii acordate Marii Britanii prin participarea la piaţa internă în cazul în care se constată că sesizarea unui litigiu la Curtea de Justiţie a UE nu va aduce soluţionările necesare într-un interval adecvat", subliniază documentul UE.

Luni, Michel Barnier, negociatorul-şef al Bruxellesului, a cerut Marii Britanii să ofere clarificări privind tipul relaţiei pe care o vrea cu Uniunea Europeană post-Brexit, somând Londra să "facă o alegere" şi avertizând că barierele comerciale sunt "inevitabile". Guvernul Theresa May a transmis că exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu Bruxellesul post-Brexit. În acest context, Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, după întrevederea cu premierul Theresa May şi cu ministrul pentru Brexit, David Davis, să clarifice modul în care vede viitoarea relaţie bilaterală după 29 martie 2019. "Singurul lucru pe care îl pot spune: fără o uniune vamală şi în afara pieţei unice, barierele comerciale pentru bunuri şi servicii sunt inevitabile", a declarat Michel Barnier. "A venit vremea" ca Marea Britanie "să facă o alegere. Avem nevoie de claritate şi în legătură cu propunerile Marii Britanii privind viitorul parteneriat", a subliniat Barnier. În replică, Marea Britanie a comunicat că analizează două posibile forme de relaţii vamale cu Uniunea Europeană post-Brexit - un parteneriat vamal ori unui acord vamal facil.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Theresa May, a promis că va avea o poziţie "solidă" în negocierile cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, respingând avertismentele Bruxellesului. Întrebată de jurnalişti despre comentariile unui deputat privind "ameninţările lansate de UE", Theresa May a răspuns: "Pot asigura că vom avea o abordare solidă în argumentaţia noastră. După cum am spus de la început, vom auzi tot felul de lucruri spuse despre poziţiile asumate. Ceea ce contează sunt poziţiile asumate în negocieri".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici