Prima pagină » Știri externe » Londra și Parisul își refac alianța strategică, compromisă de Brexit

Londra și Parisul își refac alianța strategică, compromisă de Brexit

Emmanuel Macron efectuează o vizită oficială de trei zile în Regatul Unit, prima a unui lider european de la Brexit încoace, pentru a relansa parteneriatul cu Londra, în special cel militar.
Londra și Parisul își refac alianța strategică, compromisă de Brexit

Președintele francez Emmanuel Macron începe marți o vizită de stat de trei zile în Regatul Unit, prima vizită a unui lider european de la Brexit încoace.

Programul oficial include o ceremonie de primire la baza militară a Royal Air Force din vestul Londrei, o procesiune cu caleașcă regală până la Castelul Windsor, discuții oficiale cu premierul Keir Starmer și un dineu de stat oferit de regele Charles al III-lea.

„Interesele comune contează acum”

Vizita simbolizează relansarea relațiilor strategice dintre Londra și Paris, după tensiunile cauzate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Interesele comune contează acum”, a transmis Palatul Élysée, subliniind relația „esențială” dintre cele două țări pe scena internațională, iar un oficial britanic a declarat că legătura dintre Paris și Londra este „vitală” în contextul global actual, potrivit The Guardian.

Invitația adresată președintelui francez pentru o vizită de stat reflectă importanța pe care Marea Britanie o acordă relansării relației cu Franța, iar alegerea Parisului înaintea Washingtonului, Donald Trump fiind așteptat abia spre finalul anului, accentuează percepția unui parteneriat privilegiat.

Summit la Londra pentru sprijinirea Ucrainei

Summitul franco-britanic de la Downing Street, care are loc joi, are ca obiectiv consolidarea cooperării strategice în domenii precum apărarea, securitatea, migrația și sprijinul pentru Ucraina. Reuniunea va reuni liderii celor două guverne într-un cadru extins de discuții internaționale, în cadrul așa-numitei „coaliții a celor dispuși”, axată pe susținerea Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Reluarea legăturilor este și un gest strategic, consideră consilierul special Sébastien Maillard, de la Institutul Jacques Delors:

„Este o cale prin care ambele țări încearcă să se ancoreze într-o ordine bazată pe dreptul internațional, într-un moment marcat de mișcări zguduitoare în ordinea internațională.”

Criza migranților din Canalul Mânecii, test pentru cooperarea post-Brexit

Pentru Franța, vizita reflectă și o schimbare de ton la Londra, unde premierul laburist Keir Starmer încearcă să închidă capitolul tensionat al relațiilor franco-britanice din perioada Brexitului.

Totuși, o temă sensibilă persistă: criza migranților care încearcă să traverseze Canalul Mânecii în ambarcațiuni mici.

Aproape 20.000 de persoane au ajuns în Regatul Unit prin această rută doar în 2025, în creștere cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, și cel puțin 17 migranți și-au pierdut viața în timpul traversării, după un record tragic de 78 de decese în 2024.

Franța ia în considerare să permită intervenția poliției sale în apele sale teritoriale, la până la 300 de metri de coastă, pentru a opri bărcile îndreptate spre Marea Britanie, măsură care necesită avizul autorităților maritime.

Sunt așteptate anunțuri despre această măsură în timpul summitului

„Ambele guverne trebuie să trateze situația ca pe o problemă de politică internă, ceea ce o complică și mai mult”, consideră Christian Lequesne, profesor de relații internaționale la Sciences Po, amintind că atât premierul britanic, cât și Macron se confruntă cu presiuni politice interne, venite din partea extremei drepte – Marine Le Pen în Franța și Nigel Farage în Regatul Unit.

„A fost nevoie de timp, dar Franța a reușit în cele din urmă să digere Brexitul, un proces dificil și plin de dezamăgire”.

Macron și Starmer s-au întâlnit de mai multe ori de la instalarea noului guvern de la Londra. Premierul britanic a vizitat Franța de cinci ori, iar Macron a fost de asemenea prezent în Regatul Unit în repetate rânduri.