Macron, declaraţie ce stârneşte furia activiştilor înainte de Cupa Mondială din Qatar: "sportul nu ar trebui să fie politizat"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că "sportul nu ar trebui să fie politizat", cu câteva zile înainte de începerea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, afectată de controverse.

422 afișări
Imaginea articolului Macron, declaraţie ce stârneşte furia activiştilor înainte de Cupa Mondială din Qatar: "sportul nu ar trebui să fie politizat"

Vorbind cu reporterii în marja forumului de cooperare economică Asia-Pacific din Bangkok, Macron a fost întrebat despre situaţia drepturilor omului din Qatar şi despre impactul asupra mediului al organizării competiţiei într-un petro-stat deşertic. "Aceste întrebări trebuie să fie abordate atunci când evenimentul este acordat", a răspuns Macron, potrivit POLITICO.

Echipa masculină de fotbal a Franţei este una dintre favoritele turneului.

Turneul este implicat în controverse repetate de când a fost atribuit Qatarului în 2010. Acuzaţiile de mită şi corupţie au înconjurat procesul de licitaţie, iar activiştii, politicienii şi unii fotbalişti au criticat bilanţul Qatarului în ceea ce priveşte drepturile omului, tratamentul aplicat lucrătorilor migranţi şi comunităţii LGBTQ+.

Comentariile lui Macron survin în contextul în care procurorii francezi investighează presupusul rol al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy în sprijinirea Qatarului pentru a obţine dreptul de a găzdui turneul, după cum a relatat cotidianul francez Le Monde la începutul acestei săptămâni.

Activiştii au făcut presiuni asupra politicienilor de nivel înalt să nu participe la turneu pentru a trimite un mesaj guvernului din Qatar, fără prea mare succes.

Purtătorii de cuvânt ai lui Macron au declarat că acesta va participa la meciurile din Qatar dacă echipa naţională a Franţei va ajunge în semifinale. Cel mai înalt diplomat al Washingtonului, secretarul de stat Antony Blinken, a indicat că va asista la primul meci al echipei americane, pe 21 noiembrie. Ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, a anunţat luni că va participa şi el la turneu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici