Madridul recunoaşte că două zboruri militare ale SUA i-au tranzitat teritoriul

Guvernul spaniol a recunoscut că două curse americane în direcţia Guantanamo au tranzitat Spania în 2007, după izbucnirea scandalului zborurilor secrete ale CIA, dar a subliniat că Washingtonul a dat asigurări că aceste avioane nu transportau deţinuţi.

17 afișări
Imaginea articolului Madridul recunoaşte că două zboruri militare ale SUA i-au tranzitat teritoriul

Madridul recunoaşte că două zboruri militare ale SUA i-au tranzitat teritoriul (Imagine: Wikipedia)

"În 2007, doar două zboruri ale forţelor armate americane având ca destinaţie baza navală de la Guantanamo au fost autorizate" pe teritoriul spaniol, precizează într-un comunicat ministerul de Externe, deorece nu au fost "zboruri CIA" ci curse militare americane.

La 22 iunie 2007, un avion de tip C-17 care venea de la Sigonella, din Italia, şi "transporta personal al Departamentului Apărării din Statele Unite" a făcut o scurtă escală la Rota, în sud, unde Statele Unite deţin o bază aero-navală.

La 30 septembrie, un avion C-17, venind tot dinspre Sigonella, "transportând forţe şi material militar american" a făcut o escală de peste două ore la Rota, înainte de a ajunge în Guantanamo, potrivit comunicatului.

"Cele două zboruri au fost autorizate după confirmarea în scris a Statelor Unite că se desfăşoară conform acordului" de cooperare militară dintre Spania şi Statele Unite şi că nu "transportă nici pasageri, nici mărfuri care ar putea fi contestate de Spania", potrivit ministerului spaniol.

Comunicatul ministerului a intervenit după informaţiile date publicităţii miercuri de presa spaniolă, pornind de la unele date furnizate de autorităţile protugheze.

Cotidianul El Pais a anunţat miercuri cele două zboruri "ulterioare scandalului zborurilor secrete" dar fără a menţiona că aparţin CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici