MAE rus: Suplimentarea forţelor NATO în Europa de Est riscă să afecteze stabilitatea regională

Decizia Alianţei Nord-Atlantice de consolidare a prezenţei militare în estul Europei "sub pretextul" unei "ameninţări inexistente" şi tactica de creare a unor state de tip "front militar" riscă să afecteze echilibrul strategic regional, avertizează Ministerul rus de Externe.

898 afișări
Imaginea articolului MAE rus: Suplimentarea forţelor NATO în Europa de Est riscă să afecteze stabilitatea regională

MAE rus: Suplimentarea forţelor NATO în Europa de Est riscă să afecteze stabilitatea regională (Imagine: Mediafax Foto)

"Decizia NATO de consolidare a prezenţei militare în Europa sub pretextul unei ameninţări estice inexistente şi tactica Alianţei de creare a unei zone-tampon a statelor de tip front militar la frontiera cu Rusia vizează reconfigurarea spaţiului european şi riscă să afecteze echilibrul strategic regional", a declarat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de agenţia Sputnik.

Potrivit oficialului rus, decizia NATO de suplimentare a prezenţei militare în estul Europei a fost luată la cererea Letoniei, Lituaniei şi Estoniei.

"Implementarea deciziilor luate la summitul NATO din Ţara Galilor, privind suplimentarea capacităţilor operaţionale ale NATO, precum şi consolidarea prezenţei militare pe aşa-numitul front estic şi intensificarea exerciţiilor militare în apropierea frontierei Rusiei reprezintă surse de îngrijorare", a adăugat Lukaşevici.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari şi o capacitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a atras atenţia joi că există riscul ca Rusia să încerce să destabilizeze ţările baltice. "Sunt îngrijorat în legătură cu acţiunile (preşedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra ţărilor baltice, de modul în care testează capacităţile NATO", a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat că Alianţa Nord Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce formă va lua aceasta". La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat că Rusia reprezintă o ameninţare pentru Republica Moldova şi pentru statele baltice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici