Mahmud Abbas anunţă întreruperea contactelor cu Israel, în urma măsurilor luate la Moscheea Al-Aqsa: Respingem detectoarele de metale. Sunt un pretext de securitate fictiv

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a anunţat, vineri, că toate contactele cu Israelul au fost suspendate până când acest stat va anula măsurile recente luate la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1429 afișări
Imaginea articolului Mahmud Abbas anunţă întreruperea contactelor cu Israel, în urma măsurilor luate la Moscheea Al-Aqsa: Respingem detectoarele de metale. Sunt un pretext de securitate fictiv

Mahmud Abbas anunţă întreruperea contactelor cu Israel, în urma măsurilor luate la Moscheea Al-Aqsa

În cadrul unui discurs televizat, Abbas a denunţat instalarea de către autorităţile israeliene a unor detectoare de metale la porţile de acces de la Muntele Templului, percepută ca o măsură a Israelului de a-şi consolida controlul asupra locului sfânt.

"Respingem detectoarele de metale, întrucât aceste măsuri sunt acoperite de un pretext de securitate fictiv, care vizează impunerea controlului asupra Moscheei Al-Aqsa şi evitarea procesului de pace şi a drepturilor care survin ca urmare a acestuia. Vom continua să susţinem caracterul ferm al populaţiei din Ierusalim şi am decis să alocăm 25 de milioane de dolari pentru acest scop", a spus Abbas.

Mahmud Abbas a făcut un apel către toate facţiunile palestiniene, în specială către gruparea islamistă Hamas, să "unifice structura internă [palestiniană] şi să îşi concentreze atenţia naţională asupra problemei Al-Aqsa".

Preşedintele Autorităţii Palestiniene a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să obţină protecţie internaţională pentru poporul său, în condiţiile în care trei bărbaţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite, în timpul confruntărilor de vineri din Ierusalimul de Est.

Potrivit Societăţii de Semilună Roşie, aproximativ 400 de persoane au fost rănite în timpul violenţelor între forţele israeliene şi manifestanţii care protestau contra noilor măsuri de securitate din zona Moscheei Al-Aqsa. În afară de răni produse de muniţie, gloanţe din cauciuc şi gaze lacrimogene, unele victime au declarat că au fost călcate cu vehiculele forţelor armate israeliene.

Israelul refuză să renunţe la folosirea detectoarelor de metale, argumentând că sunt măsuri de securitate luate şi la alte locuri sfinte din întreaga lume. Vineri, poliţia israeliană a decis să interzică accesul bărbaţilor musulmani sub 50 de ani la rugăciunile ce au loc în Vechiul Oraş al Ierusalimului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici