Mandatul lui Anders Fogh Rasmussen la conducerea NATO, prelungit cu un an

Cele 28 de state membre NATO au decis miercuri să prelungească până la 31 iulie 2014 mandatul secretarului general Anders Fogh Rasmussen, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică.

138 afișări
Imaginea articolului Mandatul lui Anders Fogh Rasmussen la conducerea NATO, prelungit cu un an

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rasmussen, fost premier în Danemarca, a fost numit pentru un mandat de patru ani, începând cu 1 august 2009.

"În urma consultărilor, aliaţii au aprobat miercuri un al cincilea an pentru secretarul general Anders Fogh Rasmussen, prelungind mandatul acestuia până la 31 iulie 2014", a anunţat NATO într-un comunicat.

Această decizie a fost aprobată în cadrul unui Consiliu al Atlanticului de Nord (NAC), care a reunit, miercuri dimineaţă, ambasadorii celor 28 de state membre la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Aliaţii vor continua să îl susţină pe Rasmussen în activitatea sa devotată pentru a duce la bun sfârşit misiunile şi obiectivele NATO", potrivit comunicatului.

Prelungirea mandatului lui Rasmussen, în vârstă de 59 de ani, era aşteptată, în timp ce în culise au deja loc discuţii cu privire la succesorul său, un secretar general neputând avea două mandate.

Presa italiană scrie despre interesul pe care l-ar manifesta pentru acest post fostul ministru italian de externe Franco Frattini.

Obţinând un an suplimentar, Rasmussen va putea duce la îndeplinire misiunea NATO în Afganistan, care este "prioritatea" Alianţei.

Lansată după atentatele din 11 septembrie 2001, misiunea ISAF urmează să se încheie la sfârşitul lui 2014, odată cu retragerea forţelor combatanet ale celor aproximativ 50 de state implicate.

Rasmussen şi-a anunţat luni intenţia de a finaliza "până la sfârşitul lui 2013" liniile mari ale misiunii care va începe ulterior, în 2015, pentru "instrucţia, consilierea şi asistarea" forţelor de securitate afgane (armată şi poliţie), care vor avea responsabilitatea întregii ţări.

După ce a ocupat mai multe posturi de ministru, Rasmussen a condus Guvernul danez din 2001 până în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici