Manifestaţii în Europa, împotriva acţiunilor violente ale autorităţilor chineze în Tibet

Sute de persoane din mai multe capitale europene au protestat sâmbătă şi duminică pentru a denunţa "represiunile" la care au recurs autorităţile chineze în Tibet.

15 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii în Europa, împotriva acţiunilor violente ale autorităţilor chineze în Tibet

Manifestaţii în Europa, împotriva acţiunilor violente ale autorităţilor chineze în Tibet

La Haga şi la Zurich, intervenţia poliţiei a fost necesară deoarece manifestanţii au început să arunce cu pietre, în timp ce ambasada chineză din Haga a fost atacată de mulţimea furioasă.

La Bruxelles, Paris şi Londra, au avut loc manifestaţii paşnice care au reunit tibetani în exil şi simpatizanţi ai organizaţiilor care luptă pentru o mai mare autonomie a acestei regiuni chineze, cum ar fi Campania internaţională pentru Tibet.

Aceasta a făcut apel la o demonstraţie duminică dimineaţă, în faţa ambasadei chineze din Haga, pentru a cere Beijingului să "vorbească şi să asculte", mai degrabă decât să "reprime" şi a respectat un moment de reculegere în memoria victimelor acestei represiuni.

După un început marcat de cântece, discursuri şi rugăciuni, manifestaţia a degenerat, în momentul în care un protestatar a escaladat bariera, a smuls drapelul chinez de pe faţadă şi l-a înlocuit cu unul tibetan, în aclamaţiile mulţimii.

Circa 100 de manifestanţi dintre cei 500 prezenţi, potrivit organizatorilor, şi 300 potrivit poliţiei, s-au îndreptat către gardurile care înconjurau clădirea şi au distrus o parte dintre acestea înainte de intervenţia forţelor de ordine.

Doi manifestanţi, dintre care unul a pătruns în ambasadă, au fost arestaţi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei din Haga.

Demonstranţii s-au dispersat apoi strigând "Viaţă lungă lui Dalai Lama" sau "Încetaţi crimele în Tibet".

Sâmbătă după-amiază, poliţia a intervenit pentru a dispersa o manifestaţie similară la Zurich, folosindu-se de gaze lacrimogene şi de gloanţe de cauciuc, după ce un grup de 20-50 de manifestanţi a aruncat cu pietre în consulatul Chinei.

Mai multe ferestre au fost sparte, dar majoritatea manifestanţilor, 700 potrivit poliţiei şi 2.000 potrivit agenţiei elveţiene de presă ATS au fost calmi.

"Nu au fost răniţi şi nu s-au efectuat arestări, iar manifestaţia s-a încheiat după jumătate de oră", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

La Londra, o reuniune a fost organizat sâmbătă seara şi o manifestaţie s-a desfăşurat duminică în faţa ambasadei Chinei.

La Paris, circa 500 de persoane s-au reunit duminică fluturând drapele tibetane şi purtând în mâini lumânări, în timp ce alte 300 de persoane au protestat la Bruxelles. "O ţară care nu respectă drepturile omului nu poate organiza Jocurile Olimpice", a declarat unul dintre oratorii de la Bruxelles.

La Roma, circa 250 de persoane au protestat duminică în faţa ambasadei Chinei, agitând pancarte pe care se putea citi "libertate pentru Tibet".

"Ne temem de un masacru în Tibet", a declarat liderul comunităţii tibetane în Italia, Thupten Tenzin, citat de agenţia de presă Ansa, în timp ce deputatul ecologist Angelo Bonelli a cerut guvernelor europene să "traducă în fapte concrete solidaritatea cu poporul tibetan".

Cu cinci luni înainte de Jocurile Olimpice, Guvernul chinez a declarat "război popular" autorilor violenţelor din Tibet, afirmând că situaţia este sub control în Lhasa, zguduită de violenţe care au provocat moartea a zece persoane potrivit autorităţilor şi 80 potrivit guvernului tibetan în exil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici