Marco Rubio a fost numit, interimar, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, devenind astfel prima persoană care deține simultan funcțiile de secretar de stat și consilier pentru securitate națională, din ultima jumătate de veac a SUA: „Când am o problemă, îl sun pe Marco. O rezolvă,” a declarat Trump la un eveniment care a avut loc joi la Casa Albă.
Funcția de consilier pentru securitate națională, foarte importantă, nu necesită confirmarea Senatului. În primul său mandat, Trump a avut patru consilieri pentru securitate națională: Michael Flynn, H.R. McMaster, John Bolton și Robert O’Brien.
Decizia lui Trump a marcat prima remaniere majoră în cercul apropiat al președintelui, de la preluarea mandatului, în luna ianuarie. Anunțul a fost făcut chiar de șeful statului într-o postare pe rețelele sociale, în care a precizat că Waltz va fi nominalizat pentru postul de ambasador al SUA la Organizația Națiunilor Unite: „A muncit din greu ca să pună interesele națiunii noastre pe primul loc”, a scris liderul de la Casa Albă.
Fost militar al trupelor speciale Green Beret și ex-congresman republican din Florida, Waltz a fost ținta unor critici din interiorul Casei Albe, în special după implicarea sa într-un scandal din luna martie, când a inclus din greșeală un jurnalist într-o conversație privată despre o posibilă campanie militară a SUA în Yemen, pe aplicația Signal.
Înlăturarea lui Waltz are loc pe fondul unor epurări substanțiale în cadrul structurilor de securitate națională. De la începutul lunii aprilie, peste 20 de angajați ai Consiliului Național de Securitate au fost concediați, directorul Agenției Naționale de Securitate a fost înlocuit, iar trei oficiali de rang înalt din Pentagon au fost, de asemenea, demiși.
Remanierile din echipa de securitate națională au afectat grav moralul personalului, potrivit unor oficiali din interiorul administrației. Anumiți membri ai guvernului se confruntă cu lipsa de expertiză relevantă în domeniul securității naționale, iar cooptarea unor profesioniștide vârf s-a dovedit a fi dificilă. Toate acestea în condițiile în care Consiliul Național de Securitate, entitatea cheie în coordonarea politicii de securitate, este esențial în luarea deciziilor care privesc conflictele internaționale majore.