Marea Britanie doreşte să evite reintroducerea controalelor la frontierele Irlandei de Nord

Guvernul Marii Britanii vrea să evite reintroducerea controalelor la frontiera dintre regiunea britanică Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, după Brexit, a anunţat Departamentul pentru Ieşirea din UE de la Londra, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Dpa.

640 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie doreşte să evite reintroducerea controalelor la frontierele Irlandei de Nord

Marea Britanie doreşte să evite reintroducerea controalelor la frontierele Irlandei de Nord

Informaţia se regăseşte într-un document dat publicităţii miercuri, în care sunt oferite o serie de detalii privind poziţia Londrei în legătură cu o serie de chestiuni cheie privind procedura de Brexit.

De asemenea, Guvernul de la Londra a mai indicat că doreşte să menţină acordul de liberă circulaţie a persoanelor cu Irlanda, care a fost încheiat înaintea aderării celor două state la UE.

Chestiunea frontierei între Republica Irlanda şi regiunea nord-irlandeză este un subiect spinos pentru Dublin, care se teme că ar putea avea de suferit din punct de vedere economic. dar şi de posibilitatea perturbării procesului de pace din Irlanda de Nord.

Un oficial guvernamental britanic a declarat că "ambele părţi trebuie să dea dovadă de flexibilitate şi imaginaţie în ceea ce priveşte chestiunea frontierei din Irlanda de Nord".

"Avem câteva principii foarte clare. Pe primul loc în lista noastră este se cădem de acord de la început asupra evitării unei frontiere fizice - pentru că asta ar însemna reîntoarcerea la posturile de frontieră din trecută, iar acest lucru este complet inacceptabil pentru Marea Britanie", precizat oficialul de la Londra.

Chestiunea frontierei între Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord este una din chestiunile prioritare în cadrul negocierilor pe tema Brexit, alături de problema restanţelor Marii Britanii faţă de UE, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro şi drepturile cetăţenilor din state ale Uniunii Europene aflaţi în Regatul Unit.

Documentul privind frontiera irlandeză a fost publicat la doar o zi după ce Marea Britanie şi-a prezentat propunerile referitoare la acordurile vamale cu Uniunea Europeană.

Guvernul britanic a propus Bruxellesului să semneze un acord vamal provizoriu după despărţirea de Blocul comunitar, eveniment programat să se producă în martie 2019. Londra vrea să negocieze propriile acorduri comerciale internaţionale, lucru pe care nu l-ar fi putut face din postura de membru al uniunii vamale a UE.

Marea Britanie a sugerat introducerea unei uniuni vamale temporare, dar ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că ţara sa nu ar trebui să plătească pentru a obţine acest acord, chiar şi în perioada de tranziţie post-Brexit.

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că va "studia cu atenţie" propunerea Marii Britanii privind stabilirea unui acord vamal provizoriu cu Uniunea Europeană, dar că va aborda relaţia economică post-Brexit după ce vor fi înregistrate progrese considerabile în negocieri, potrivit BBC News online.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici