Marea Britanie și Franța promit să-și coordoneze armele nucleare pentru a proteja Europa de orice „amenințare extremă”

Publicat: 10 07. 2025, 07:44

Anunțul făcut de premierul Keir Starmer și președintele Emmanuel Macron, în timpul unei vizite de stat a liderului francez în Marea Britanie, marchează o intensificare semnificativă a cooperării între cele două puteri nucleare europene, în contextul unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei, notează Financial Times.

Asta vine și în contextul în care președintele Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul SUA față de apărarea colectivă pe continent, ceea ce a stârnit interes în unele țări europene, inclusiv în Germania, pentru ca Londra și Parisul să își extindă umbrela nucleară.

Cooperare nucleară fără precedent între Londra și Paris

Guvernul britanic a declarat miercuri că acordul cu Franța înseamnă „pentru prima dată că descurajările nucleare ale ambelor țări sunt independente, dar pot fi coordonate”.

Nu există nicio amenințare extremă la adresa Europei care să nu declanșeze un răspuns din partea ambelor națiuni”, a adăugat partea britanică. „Astfel, orice adversar care amenință interesele vitale ale Marii Britanii sau Franței s-ar putea confrunta cu forța armelor nucleare ale ambelor țări”.

Un oficial de la Palatul Élysée a declarat că această intensificare a cooperării „este un mesaj atât pentru aliații noștri, cât și pentru adversarii noștri”, întrucât instituie o „solidaritate între două puteri nucleare”.

Modernizarea capabilităților nucleare britanice

Deși Marea Britanie face parte din grupul NATO care se ocupă cu planificarea utilizării armelor nucleare și își pune arsenalul la dispoziția apărării alianței, Franța a ales întotdeauna să ia singură deciziile legate de armele sale nucleare, păstrându-și controlul total și independența în această privință.

Franța nu participă la sistemul NATO de „partajare nucleară”, prin care Statele Unite își desfășoară arme nucleare pe teritoriul unor țări europene.

În prezent, forța de descurajare nucleară a Marii Britanii se bazează pe rachete lansate de pe submarine. Aceste rachete sunt cumpărate din SUA, dar Marea Britanie le poate folosi complet independent.

Recent, guvernul britanic a anunțat că vrea să introducă, pentru prima dată în ultimele decenii, o opțiune de lansare nucleară din aer, prin achiziția de avioane de luptă americane F-35A care pot transporta bombe nucleare produse în SUA.

Doctrina nucleară a Franței și „dimensiunea europeană”

Forța de descurajare nucleară a Franței este complet produsă pe plan intern și include atât arme lansate de pe submarine, cât și arme lansate din aer.

Într-un discurs rostit marți în fața parlamentului britanic, Emmanuel Macron a spus că Marea Britanie și Franța au o „responsabilitate specială” pentru securitatea Europei.

„Există o așteptare în Europa ca, în fața unor vecini revizioniști, țările noastre două să își asume o responsabilitate specială pentru securitatea continentului”, a declarat el. „Și a venit timpul să exprimăm clar acest lucru”.