Mareea neagră din Golful Mexic se poate repeta

Mareea neagră din Golful Mexic a fost cauzată de erori de gestionare "sistemice" şi ar putea să se repete dacă nu sunt întreprinse reforme, potrivit concluziilor unei comisii de experţi numiţi de preşedinţia americană, publicate joi.

102 afișări
Imaginea articolului Mareea neagră din Golful Mexic se poate repeta

Mareea neagră din Golful Mexic se poate repeta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste concluzii apar într-un fragment din raportul Comisiei Naţionale responsabile cu ancheta asupra exploziei care a avut loc, la 20 aprilie 2010, pe Platforma Deepwater Horizon, exploatată de grupul petrolier britanic British Petroleum (BP), şi la puţul Macondo, care se afla la 1.500 de metri sub apă. Catastrofa a cauzat moartea a 11 persoane şi deversarea, timp de trei luni, a peste patru milioane de barili de petrol în Golful Mexic.

Explozia s-a datorat "mai multor erori şi omisiuni individuale din partea BP, Halliburton şi Transocean, iar regulatorii din cadrul Guvernului nu aveau autoritatea, resursele şi expertiza tehnică necesare să le împiedice", potrivit acestui fragment al raportului.

Grupul de forare Transocean era proprietarul platformei. Gigantul din domeniul serviciilor petroliere, Halliburton, a recunoscut, în octombrie, că nu a efectuat un test crucial asupra cimentului puţului, înainte de explozie, dar a aruncat vina pe (grupul) BP, pe care l-a acuzat că nu a efectuat verificările necesare.

Principalele cauze ale exploziei sunt "sistemice, iar în absenţa unei reforme de anvergură, atât în domeniul practicilor din sector, cât şi în politica Guvernului, (situaţia) ar putea să se repete", potrivit raportului, care urmează să fie publicat integral la 11 ianuarie.

"Că au fost intenţionate sau nu, multe dintre hotărârile luate de BP, Halliburton şi Transocean, care au sporit riscul de explozie (...), au permis, în mod clar, acestor întreprinderi să câştige mult timp (şi bani)", subliniază textul.

British Petroleum a reacţionat faţă de publicarea parţială a acestui raport, subliniind că primele elemente ale anchetei au conchis că "accidentul a avut cauze multiple şi implica întreprinderi multiple".

Grupul subliniază că se află în plină cooperare cu instanţele de reglementare şi ceilalţi actori din sector cu scopul de a "face astfel încât lecţiile (mareei negre) să conducă la ameliorări în operaţiunile şi serviciile de subantrepriză în materie de foraj marin la adâncime".

De asemenea, British Petroleum citează crearea unei noi divizii în cadrul întreprinderii, consacrată securităţii şi gestionării riscurilor, care este direct subordonată preşedintelui-director general Bob Dudley şi care asigură "o supraveghere independentă" a operaţiunilor legate de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici