Marş în Budapesta, pentru susţinerea Uniunii Europene

Mii de ungari au participat la un marş în centrul Budapestei pentru susţinerea Uniunii Europene, o nouă mişcare politică protestând faţă de creşterea influenţei ruse sub conducerea premierului Viktor Orbán, informează Euronews.

1231 afișări
Imaginea articolului Marş în Budapesta, pentru susţinerea Uniunii Europene

Marş în Budapesta, pentru susţinerea Uniunii Europene (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Demonstraţia urmează unor serie de proteste majore ce au avut loc la Budapesta în ultimele săptămâni, declanşate de o nouă lege care ar fi urmat să închidă o universitate de vârf fondată de finanţatorul George Soros.

Momentum, o mişcare politică care a organizat demonstraţia de luni numită "Noi aparţinem Europei", a anunţat că va participa la alegerile parlamentare din aprilie.

Orbán a declarat că Ungaria ar trebui să rămână membră a UE, dar căută, de asemenea, reforme şi doreşte să evite o nouă pierdere a suveranităţii naţionale. În ultimii şapte ani, premierul ungar a evitat verificările asupra puterii sale, preluând controlul asupra presei publice, împiedicând puterile curţii constituţionale şi plasând loialiştii în funcţii de vârf ale instituţiilor publice.

Uniunea Europeană a lansat saptămâna trecută o acţiune legală împotriva unui nou act legislativ din Ungaria ce ar putea conduce la închiderea Universităţii Central Europene, fondată de filantropul miliardar George Soros. Conform noii legi universităţile internaţionale sunt obligate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. În acest context, Universitatea Central Europeană, care este acreditată în Statele Unite ale Americii, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii de învăţământ superior.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici