Mike Pompeo, validat de Senat în funcţia de director al CIA. Cine este noul şef al spionajului american şi ce rol a jucat în campania electorală

Senatul american l-a confirmat pe controversatul candidat Mike Pompeo în funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) pe perioada noii Administraţii a lui Donald Trump, informează The Independent.

3496 afișări
Imaginea articolului Mike Pompeo, validat de Senat în funcţia de director al CIA. Cine este noul şef al spionajului american şi ce rol a jucat în campania electorală

Mike Pompeo, validat de Senat în funcţia de director al CIA

Acesta a primit 66 de voturi pentru şi 32 împotriva.

Numirea sa a fost confirmată în pofida opoziţiei unor democraţi, care au subliniat mai multe puncte de vedere ale republicanului în privinţa unor subiecte cheie, cum ar fi sistemul de supraveghere, tortura şi influenţa Rusiei în cadrul campaniei prezidenţiale din 2016.

În timpul audierii Senatului, Pompeo a refuzat să accepte descoperirile în privinţa schimbărilor climatice şi a afirmat că nu va permite credinţelor sale personale faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex să intervină în noul său rol.

Pompeo, în vârstă de 52 de ani, a fost membru al comisiilor de informaţii, energie şi comerţ ale Camerei Reprezentanţilor, cât şi în comisia care s-a ocupat cu anchetarea atacului terorist din 2012 ce a vizat misiunea diplomatică americană de la Benghazi, Libia.

La fel ca Donald Trump, congresmanul a criticat Acordul nuclear cu Iranul, iar într-un mesaj postat joi pe Twitter, Pompeo afirma că "abia aştept anularea acestui acord dezastruos cu cel mai mare sponsor statal al terorismului din lume".

Pompeo este recunoscut pentru că în cursa pentru alegerile primare din Partidul Republican l-a susţinut pe Marco Rubio în detrimentul lui Trump, primul semn destul de timid de sprijin pentru candidatul republicanilor venind în luna mai, atunci când un purtător de cuvânt a declarat că congresmanul „va susţine nominalizarea Partidului Republican pentru că Hillary Clinton nu poate să fie preşedintele SUA".

Ulterior, în urma câştigării alegerilor interne de către magnat, Pomepo a precizat că este de partea sa, pentru că ţara are nevoie „de un lider care pune America pe primul loc fără niciun fel de teamă". Politicianul este o figură destul de controversată, acesta fiind criticat în repetate rânduri pentru argumentele sale privind interzicerea avortului, pentru poziţia faţă de acordul nuclear pe care Obama l-a semnat cu Iranul, dar şi pentru unele afirmaţii făcute de-a lungul timpului, catalogate de mulţi drept discriminatorii.

Pompeo este reprezentantul republicanilor pentru Kansas în congresul districtului al patrulea încă din 2011. Congresmanul în vârstă de 52 de ani a fost ales în Camera Reprezentanţilor în 2010. Absolvent al Academiei Militare West Point şi al Facultăţii de Drept de la Harvard, acesta a făcut parte din Comitetul permanent pentru Intelligence din Cameră şi este recunoscut drept un bun colaborator al vicepreşedintelui Mike Pence.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici