Miniştrii de externe din Europa Centrală şi de Est: Intervenţia Rusiei în Siria, disproporţionată. A subminat şi mai mult securitatea regională

Miniştrii de externe din Europa Centrală şi de Est, reuniţi marţi la Bucureşti, au adoptat un comunicat comun de presă în care subliniază ''natura disproporţionată a intervenţiei Rusiei în Siria, care a subminat şi mai mult securitatea regională şi internaţională''.

4173 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de externe din Europa Centrală şi de Est: Intervenţia Rusiei în Siria, disproporţionată. A subminat şi mai mult securitatea regională

Miniştrii de externe din Europa Centrală şi de Est: Intervenţia Rusiei în Siria, disproporţionată. A subminat şi mai mult securitatea regională

''Miniştrii au (...) subliniat, de asemenea, natura disproporţionată a intervenţiei Rusiei în Siria, care a subminat şi mai mult securitatea regională şi internaţională. În actualul mediu complex de securitate, miniştrii au subliniat necesitatea unei atenţii speciale pentru consolidarea în continuare a răspunsului NATO la provocările de securitate emergente, precum cele referitoare la războiul hibrid, inclusiv campaniile de dezinformare, atacurile cibernetice sau de subminare a securităţii energetice, în vederea consolidării rezilienţei Alianţei şi a rezilienţei naţionale'', se arată în comunicatul menţionat.

Totodată, miniştrii au exprimat ''sprijinul puternic'' pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi pentru dreptul Ucrainei de a decide asupra propriului viitor şi asupra politicii sale externe, fără vreo interferenţă externă. Au reiterat, de asemenea, poziţia fermă şi principială privind acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei şi încălcarea continuă a normelor şi obligaţiilor de drept internaţional, inclusiv anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei.

Potrivit sursei citate, miniştrii au reiterat întregul sprijin pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova şi aspiraţiile sale europene, au reafirmat respectul pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Georgiei şi deplinul lor sprijin pentru aspiraţiile sale europene şi euro-atlantice şi au subliniat importanţa aprofundării cooperării practice a NATO cu acest stat, inclusiv prin implementarea deplină a Pachetului Substanţial NATO - Georgia.

''Miniştrii au subliniat nevoia ca NATO să monitorizeze cu atenţie evoluţiile din întregul spaţiu euro-atlantic, în special cele din regiunea de la Marea Baltică la Marea Neagră. Miniştrii au subliniat importanţa crucială a prezenţei înaintate consolidate şi adaptate în domeniile terestru, maritim şi aerian pe flancul estic, ca parte a efortului colectiv de a întări postura NATO de apărare şi descurajare. Miniştrii şi-au exprimat gratitudinea faţă de Aliaţii care şi-au asumat rolul de naţiuni-cadru, precum şi faţă de Aliaţii care contribuie la aceste eforturi şi au încurajat contribuţii suplimentare. În acelaşi timp, miniştrii au subliniat nevoia implementării depline a măsurilor de adaptare din Planul de acţiune NATO pentru creşterea capacităţii operaţionale, adoptate la Summit-ul din Ţara Galilor în 2014'', mai informează Ministerul Afacerilor Externe.

Miniştrii de externe ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - au participat în România la reuniunea "Formatul Bucureşti". "Formatul Bucureşti" a fost consacrat ca atare prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern găzduită la Bucureşti pe 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedintelui României şi a omologului său polonez, Andrzej Duda.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici