Ministru de Externe britanic denunţă "o crimă cu sânge rece" în luarea de ostatici din Algeria

Ministrul britanic al Afacerilor Externe William Hague a confirmat joi moartea unui britanic în luarea de ostatici străini de către un grup islamist la un complex gazifer din Algeria, calificând-o drept o "crimă cu sânge rece".

262 afișări
Imaginea articolului Ministru de Externe britanic denunţă "o crimă cu sânge rece" în luarea de ostatici din Algeria

Ministru de Externe britanic denunţă "o crimă cu sânge rece" în luarea de ostatici din Algeria

Este o "crimă cu sânge rece", iar a spune că este vorba despre represalii faţă de intervenţia Franţei în Mali este "o simplă scuză", a declarat pentru presă ministrul, la Sydney, unde efectuează o vizită diplomatică.

William Hague a confirmat astfel oficial moartea unui britanic, care a fost anunţată anterior de ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia.

"Pot, din păcate, să confirm moartea unui britanic, însă nu pot confirma numărul de ostatici reţinuţi", a adăugat el.

Atacul a început miercuri dimineaţa la un complex de exploatare a gazelor naturale exploatat de către compania naţională Sonatrach împreună cu compania britanică British Petroleum şi cea norvegiană Statoil, la Tigantourine, la 40 de kilometri de In Amenas, nu departe de frontiera libiană.

Potrivit unui purtător de cuvânt al răpitorilor, citat de două site-uri de informaţii mauritane, 41 de străini "printre care şapte americani, francezi. britanici şi japonezi" au fost luaţi ostatici. Acesta a precizat că cinci ostatici sunt ţinuţi în uzină şi ceilalţi 36 într-un "loc de adăpost".

Această luare de ostatici este o "reacţie la intervenţia flagrantă a Algeriei care a autorizat folosirea spaţiului său aerian de către aviaţia franceză pentru a întreprinde raiduri împotriva nordului Mali", a declarat purtătorul de cuvânt islamist.

În opinia ministrului britanic, aceste explicaţii nu sunt "decât scuze. Asemenea operaţiuni necesită mult timp de pregătire".

Iar, în orice caz, "indiferent care ar fi scuzele invocate de către terorişti şi criminali, nu există scuze (pentru astfel de acte)", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici