Ministrul britanic al Comerţului: Nu putem fi şantajaţi de Uniunea Europeană în privinţa facturii de Brexit

Ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, a declarat vineri că Marea Britanie nu poate fi şantajată să accepte costul părăsirii Uniunii Europene şi a cerut Bruxelles-ului să înceapă negocierile privind relaţiile viitoare ale Marii Britanii cu Blocul comunitar, relatează site-ul BBC News.

403 afișări
Imaginea articolului Ministrul britanic al Comerţului: Nu putem fi şantajaţi de Uniunea Europeană în privinţa facturii de Brexit

Ministrul britanic al Comerţului: Nu putem fi şantajaţi de Uniunea Europeană în privinţa facturii de Brexit

Cea de-a treia rundă de negocieri pentru Brexit, axată pe soluţionarea termenilor de ieşire a Marii Britanii din UE, s-a încheiat joi, cu un avertisment din partea Bruxelles-ului potrivit căruia trebuie depuse mai multe eforturi înainte ca discuţiile să avanseze la relaţiile comerciale viitoare.

Guvernul britanic vrea să ducă discuţiile în acest punct în cel mai scurt timp posibil, pentru a atenua preocupările legate de comerţ şi reglementare, dar UE a cerut mai întâi progrese în ceea ce priveşte chestiunile centrale, în special cât ar trebui să plătească Marea Britanie în baza obligaţiilor asumate în cadrul Blocului comunitar.

"Nu putem fi şantajaţi să plătim un preţ pentru prima parte (factura de Brexit). Considerăm că ar trebui să începem discuţiile privind soluţionarea definitivă, deoarece este bine pentru afaceri şi este bine pentru prosperitatea poporului britanic şi a restului cetăţenilor Uniunii Europene", a spus Fox.

Nicio sumă nu a fost deocamdată avansată privind factura de Brexit, însă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sugerat că ar putea ajunge la circa 60 de miliarde de euro, în timp ce unele surse neconfirmate au vorbit despre 100 de miliarde de euro.

Ministrul britanic al Comerţului a menţionat că mediul de afaceri din întreaga Europă i-a transmis că vrea să afle mai multe detalii despre cum va arăta noua relaţie a Marii Britanii cu UE, după Brexit.

"Este foarte clar că mediul de afaceri, nu numai din Europa, ci şi investitorii din locuri ca Japonia, devin nerăbdători şi doresc să vadă care va fi forma finală a acestui aranjament [Brexit]. O disponibilitate din partea UE de a discuta despre viitoarea relaţie comercială ar debloca o parte din această tensiune", a mai spus Fox.

Liam Fox este de părere că ar fi o "greşeală" din partea Uniunii Europene să creadă că o întârziere în discuţiile despre economie şi despre acordurile comerciale nu va avea efecte negative şi asupra Blocului comunitar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici