Ministrul britanic al Comerţului: Vom avea acorduri de liber schimb înainte de încheierea fazei de tranziţie pentru Brexit

Marea Britanie va avea la dispoziţie proiecte privind acorduri de liber schimb cu mult înainte de a ajunge la sfârşitul unei perioade de tranziţie pentru Brexit, care este aşteptată să se încheie în 2021, a declarat duminică ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, relatează agenţia Reuters.

357 afișări
Imaginea articolului Ministrul britanic al Comerţului: Vom avea acorduri de liber schimb înainte de încheierea fazei de tranziţie pentru Brexit

Ministrul britanic al Comerţului: Vom avea acorduri de liber schimb înainte de încheierea fazei de tranziţie pentru Brexit

În cadrul unei conferinţe anuale a Partidului Conservator care a avut loc la Manchester, Liam Fox s-a declarat încrezător că Marea Britanie va putea să încheie rapid acorduri comerciale cu aliaţi istorici ai Marii Britanii precum Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă.

Ministrul britanic a criticat afirmaţiile potrivit cărora negocierile complicate ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană vor destrăma peste 40 de ani de unitate. În schimb, Fox consideră că ţara sa va deveni "mult mai agilă" din punctul de vedere al comerţului după Brexit.

"Vrem ca acordurile de tranziţie să fie finalizate până în 2019 şi apoi, în acel moment, vrem ca discuţiile cu Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă să fie cele prioritare", a spus Liam Fox.

Întrebat dacă vor exista proiecte privind acorduri de liber schimb înainte de perioada de tranziţie de doi ani, care ar trebui să se încheie în martie 2021, Fox a declarat: "Ne aşteptăm să avem proiecte de acorduri cu mult timp înainte, cu mai multe ţări".

Liam Fox a lansat un atac direct asupra Blocului comunitar, declarând că UE va risca să-şi afecteze cetăţenii dacă va refuza să intre în negocieri privind un acord comercial post-Brexit în următoarele săptămâni.

Ministrul britanic al Comerţului a lăsat de înţeles că ţara sa ar putea să iasă din UE "fără niciun acord", dacă Bruxelles-ul va avea o abordare dură, şi a subliniat: "Nu avem nevoie de un acord şi cred că vom putea să avem succes fără acesta".

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, a avertizat că ar putea dura "luni" până când negocierile vor progresa, în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că un acord în această lună ar fi un "miracol".

"Nu cred că e o chestiune de minuni. Este vorba despre a pune bunăstarea economică a cetăţenilor europeni înaintea conceptului de uniune tot mai strânsă - la asta se reduce totul", a spus Liam Fox.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici