MONITORUL APĂRĂRII | Donald Trump îşi menţine încrederea în Kim Jong-Un, deşi Phenianul denunţă "stilul de gangster" al SUA

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că are încredere că liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, va respecta angajamentul denuclearizării, deşi regimul de la Phenian a denunţat "stilul de gangster" al Washingtonului.

603 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Donald Trump îşi menţine încrederea în Kim Jong-Un, deşi Phenianul denunţă "stilul de gangster" al SUA

Trump îşi menţine încrederea în Kim Jong-Un, deşi Phenianul denunţă stilul de gangster al SUA

"Am încredere că liderul nord-coreean Kim Jong-Un va onora angajamentele pe care le-am semnat şi, mai important, strângerea noastră de mâini. Am convenit asupra denuclearizării Coreei de Nord. China, pe de altă parte, ar putea exercita presiuni negative asupra unui acord, din cauza atitudinii noastre faţă de practicile comerciale chineze. Sper că nu!", a transmis Donald Trump luni prin Twitter.

Sâmbătă, Coreea de Nord a acuzat Administraţia de la Washington că insistă "unilateral şi într-un stil de gangster cu denuclearizarea", catalogând drept "regretabilă" această atitudine. Totuşi, Ministerul de Externe de la Phenian a subliniat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, vrea în continuare "relaţii de prietenie şi încredere" cu preşedintele Donald Trump.

Donald Trump şi Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anunţat, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea. "Preşedintele Trump s-a angajat să ofere garanţii de securitate Coreei de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea", se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.

Însă analişti politici au avertizat că summitul a produs doar rezultate simbolice, nimic concret. "Nu este clar dacă vor urma noi negocieri în sensul atingerii obiectivului denuclearizării", a declarat Anthony Ruggiero, expert la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, cu sediul în Washington. "Rezultatul pare a fi o reeditare a momentului în care negocierile au rămas acum peste zece ani, fără a fi un pas major înainte", a subliniat el.

Declaraţia comună nu conţine nicio referire la sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord, nici la un viitor tratat de pace după războiul intercoreean din 1950-1953. China a exprimat speranţa că Statele Unite şi Coreea de Nord vor stabili modalităţile denuclearizării Peninsulei Coreea. "Trebuie să fie stabilit un mecanism de pace pentru Peninsula Coreea, trebuie anulate rezonabilele preocupări de securitate", a declarat un reprezentant al Administraţiei de la Beijing, Wang Yi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici