MONITORUL APĂRĂRII | NATO – de la tensiunile actuale la hotărâri importante pentru viitorul relaţiei transatlantice

Într-o atmosferă mai mult decât tensionată, provocată de declaraţiile şocante ale preşedintelui Macron privind moartea cerebrală a NATO şi de disensiunile create de criza din Siria, miniştrii aliaţi de externe s-au reunit în după-amiaza zilei de 20 noiembrie, la sediul Alianţei, pentru a coordona ultimele elemente de pregătire a întîlnirii şefilor de stat şi de guvern de la Londra, care va avea loc în 3-4 decembrie a.c.

500 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | NATO – de la tensiunile actuale la hotărâri importante pentru viitorul relaţiei transatlantice

MONITORUL APĂRĂRII | NATO – de la tensiunile actuale la hotărâri importante pentru viitorul relaţiei transatlantice

Obiectivul principal urmărit este de a preveni genul de confruntări dintre aliaţii americani şi europeni care au marcat ultimele summit-uri NATO, în special cel care a avut loc la Bruxelles în luna iulie a anului trecut. Toată lumea pare să fie conştientă de riscul major pe care îl reprezintă acutizarea recentă a disensiunilor dintre aliaţi, inclusiv pentru minisummit-ul aniversar de la Londra.

Cu o sarcină din ce în ce mai dificilă legată de menţinerea unităţii Alianţei, Stoltenberg a recunoscut că NATO se confruntă cu provocări interne serioase, dar a exprimat încrederea că această criză politică în creştere din sânul organizaţiei poate fi depăşită prin discuţiile şi consultările ce se desfăşoară regulat în cadrul NATO. În opinia Secretarului general, întrebările cu privire la soliditatea relaţiei trans-atlantice au un fundament real. Într-adevăr, „există diferenţe între aliaţi cu privire la o serie de dosare internaţionale importante, cum ar fi comerţul, schimbările cliamtice, acordul nuclear iranian şi, mai recent, criza din nord-estul Siriei. Disputele dintre aliaţi nu sunt noi dar, în pofida acestora, NATO a devenit tot mai puternic în ultimii 70 de ani", a spus el.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII 

Taguri:
nato,
reuniune

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici