MONITORUL APĂRĂRII: O demisie care va afecta preşedinţia Trump

În articolul „Un val de schimbări la nivelul cel mai înalt al conducerii militare americane” spuneam că „o schimbare majoră se va petrece în lunile următoare la nivelul conducerii militare, acţiune generată de un val de pensionări la termen sau unele anticipate, în condiţiile unor serioase provocări în politica externă cu care se confruntă preşedintele Trump”.

1124 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII: O demisie care va afecta preşedinţia Trump

MONITORUL APĂRĂRII: O demisie care va afecta preşedinţia Trump

Demisia lui Jim Mattis, însă, nu rămâne numai la nivelul conducerii militare ci evidenţiază o alterare majoră a echipei de securitate naţională a preşedintelui Trump, concretizată printr-o serie de plecări ale consilierilor din administraţie, ce continuă de la începutul acestei preşedinţii.

Dar cine este Jim Mattis şi de ce este semnificativă plecarea acestuia?

James Mattis este un general de infanterie marină, veteran a trei războaie (Războiul din Golf - 1991, Afganistan şi Irak), comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite al Statelor Unite (United States Joint Forces Command - USJFCOM), Comandant al Comandamentului Aliat pentru Transformare al NATO (NATO's Supreme Allied Commander Transformation) şi comandant al Comandamentului Central al Statelor Unite (United States Central Command), venerat în armata americană probabil mai mult decât oricare alt lider militar dintre contemporanii săi.

Deşi îi este asociată porecla Mattis „Mad Dog”, despre care generalul spune că i-a fost atribuită de un ziarist zelos şi nu o poate justifica, acronimul personalizat „CHAOS - Colonel Has Another Outstanding Solution” „Colonelul are o altă soluţie extraordinară”, care i s-a atribut de subordonaţii săi pe când era colonel, i se potriveşte mai bine.

Mandatul său la comanda Comandamentului Central al Statelor Unite, responsabil pentru teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, dar şi de Siria, Iran şi Yemen, se suprapune cu administraţia preşedintelui Barack Obama. Întrucât viziunea sa asupra Iranului nu se integra în concepţia preşedintelui, în anul 2013, Jim Mattis trece în rezervă. La acea dată, el spunea că nu crede că se va întoarce în serviciul public bazându-se pe legislaţia americană care interzice foştilor comandanţi, din poziţiile cele mai înalte ale ierarhiei militare, să acceadă la funcţia de secretar al apărării decât după o perioadă de timp (practică menită să menţină controlul civil asupra armatei).

Dar Jim Mattis captează atenţia preşedintelui Trump, după alegerea sa, în parte, datorită  pseudonimului pe care îl primise în Irak: "Mad Dog". Un pseudonim care l-a impresionat foarte mult pe preşedinte. Aflat încă sub incidenţa prevederilor legale privind interdicţia de accedere la funcţia de secretar al apărării, printr-o derogare aprobată de Congresul SUA, preşedintele Trump îl numeşte să preia Departamentul pentru Apărare.

S-a dovedit însă că pseudonimul „Mad Dog” („Câinele nebun”) nu-l caracteriza pe generalul Mattis sub aspectul acţiunilor nebuneşti şi surprinzătoare aşa cum credea Trump.

Citeşte continuarea articolului în monitorulapărării.ro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici