MONITORUL APĂRĂRII | Raport secret: SUA depozitează arme atomice în Europa/ Partide din Belgia cer retragerea bombelor

Statele Unite depozitează bombe nucleare în mai multe ţări din Europa, arată un raport confidenţial obţinut de presa belgiană, iar două partide din Belgia au cerut Guvernului să nu mai permită staţionarea armelor atomice pe teritoriul ţării.

2824 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Raport secret: SUA depozitează arme atomice în Europa/ Partide din Belgia cer retragerea bombelor

BREAKING Raport secret: SUA depozitează arme atomice în Europa/ Partide din Belgia cer retragerea bombelor

Un raport oficial al Adunării Parlamentare a NATO citat de publicaţiile La Libre Belgique şi De Morgen arată că Statele Unite ale Americii depozitează arme atomice în ţări europene.

"În cadrul NATO, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene - Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia", se arată în document.

Biroul de presă al Adunării Parlamentare a NATO a confirmat existenţa documentului, subliniind că este vorba de un "proiect de raport" al unei instituţii "total separate şi independente" de NATO.

"Documentul publicat de Adunarea Parlamentară a NATO nu poate fi considerat în niciun caz un document oficial NATO", a transmis Alianţa Nord-Atlantică. Cele două entităţi sunt independente din punct de vedere juridic, dar proximitatea politică este evidentă, notează publicaţia La Libre Belgique.

Dezvăluirile au generat polemici în Belgia, iar Guvernul federal belgian a refuzat să confirme sau să infirme prezenţa armelor atomice americane.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Taguri:
sua,
nato,
nuclear

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici