Moscova: Decizia de a redenumi Republica Macedonia în Macedonia de Nord a fost impusă din exterior şi nu reflectă voinţa poporului macedonean

Decizia Parlamentului de la Skopje de a schimba numele ţării în Republica Macedonia de Nord a fost impusă din exterior şi nu reflectă voinţa poporului din această ţară, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei, potrivi agenţiei de ştiri Tass.

763 afișări
Imaginea articolului Moscova: Decizia de a redenumi Republica Macedonia în Macedonia de Nord a fost impusă din exterior şi nu reflectă voinţa poporului macedonean

Rusia:Decizia de a redenumi Republica Macedonia în Macedonia de Nord nu reflectă voinţa poporului

"Ceea ce vedem vine în continuarea procesului de schimbare în mod artificial a numelui de stat, impus din afară cu scopul de a atrage Skopje în NATO cât mai curând posibil", se arată într-un comunicat al MAE rus.

De asemenea, Moscova a atras atenţia asupra mitingurilor de protest din Skopie şi în alte oraşe din Macedonia, afirmând că acestea demonstrează o polarizare profundă a societăţii.

"Este evident că o astfel de metodă de rezolvare a problemelor de importanţă naţională pentru viitorul ţării nu reflectă voinţa poporului său şi nu poate servi ca instrument pentru soluţionarea pe termen lung a problemei numelui de stat", a adăugat ministerul.

Parlamentul macedonean a aprobat, vineri seară, un proiect care prevede schimbarea numelui ţării în "Republica Macedonia de Nord", un vot care deschide calea soluţionării litigiului cu Grecia.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de cei 81 de parlamentari prezenţi în plen. Mulţi deputaţi de dreapta au refuzat să participe la vot.

"Fără acordul cu Grecia, nu vom adera nici la NATO, nici la Uniunea Europeană (...)", a argumentat înaintea votului premierul social-democrat Zoran Zaev.

Proiectul de acord privind schimbarea numelui Fostei Republici Iugoslave Macedonia în Macedonia de Nord a fost semnat de premierul Zoran Zaev cu omologul său grec, Alexis Tsipras.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie aprobat şi de Parlamentul Greciei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici