Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu conţin apă şi carbon

Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu conţin apă şi carbon, aşa cum sperau oamenii de ştiinţă, a anunţat miercuri NASA, care a dezvăluit primele imagini din cea mai mare mostră de asteroid raportată vreodată pe Pământ.

898 afișări
Imaginea articolului Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu conţin apă şi carbon

Mostrele aduse de pe asteroidul Bennu conţin apă şi carbon

"Moleculele de apă şi de carbon sunt exact genul de material pe care am vrut să-l găsim", a declarat şeful NASA, Bill Nelson, în cadrul unui eveniment organizat la Houston, potrivit AFP.

"Acestea sunt elemente cruciale în formarea propriei noastre planete şi ne vor ajuta să determinăm originea elementelor care ar fi putut duce la apariţia vieţii."

Misiunea Osiris-Rex a prelevat eşantionul în 2020 de pe asteroidul Bennu, iar capsula care conţinea preţioasa încărcătură s-a întors cu succes pe Pământ în urmă cu puţin peste două săptămâni, aterizând în deşertul american. De atunci, procesul meticulos de „despachetare” a capsulei a avut loc într-o cameră sterilă din Centrul Spaţial Johnson al NASA din Houston. Opeţiunea a rezervat câteva surprize.

Din cauza abundenţei de materie găsită în exteriorul compartimentului de colectare propriu-zis, acesta nu a început încă să fie deschis, a declarat Eileen Stansbery, cercetător şef la Centrul Spaţial Johnson.

"Ne luăm timpul necesar pentru a o procesa metodic şi pentru a avea grijă de fiecare bucată din Bennu în mod corespunzător", a explicat ea.

Înainte de aterizarea capsulei, agenţia spaţială americană a estimat că a reuşit să colecteze aproximativ 250 de grame de material de pe asteroidul Bennu - mult mai mult decât două misiuni japoneze anterioare pe alţi asteroizi.

Studiul asteroizilor ar trebui să le permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine formarea sistemului solar şi modul în care Pământul a devenit locuibil.

Cea mai mare parte a eşantionului va fi păstrată pentru a fi studiată de generaţiile viitoare, cu instrumente noi şi mai puternice, şi pentru a răspunde la noi întrebări ştiinţifice. Aşa s-a procedat şi în cazul rocilor aduse în timpul programului Apollo.

Analiza Bennu s-ar putea dovedi utilă şi în viitor. Există un risc mic (1 şansă la 2.700) ca asteroizii să lovească Pământul în 2182, o coliziune care ar fi catastrofală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici