Von der Leyen este așteptată să treacă fără dificultăți de votul de joi privind moțiunea de cenzură, deși aceasta ar putea duce la căderea Comisiei pe care o conduce. Deși supraviețuirea sa este considerată aproape sigură, dezbaterea din jurul moțiunii a scos la iveală tensiunile persistente din interiorul Parlamentului European, în special printre europarlamentarii de centru, centru-stânga și din grupul Verzilor, aceiași care au susținut-o în urmă cu mai puțin de un an, după alegerile care au marcat o ascensiune istorică a dreptei naționaliste.
Moțiunea de cenzură, inițiată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea, politician de extremă dreaptă și cunoscut pentru scepticismul său față de vaccinuri, are ca pretext refuzul Ursulei von der Leyen de a publica mesajele text schimbate cu directorul executiv al companiei Pfizer în timpul pandemiei de Covid-19.
De asemenea criticile au venit și de la un organism de supraveghere independent, care a descris situația drept un caz de „administrare defectuoasă”.
Moțiunea include, de asemenea, critici la adresa fondurilor de redresare Covid ale UE și a bazei juridice a unui fond de apărare în valoare de 150 de miliarde de euro, precum și afirmații nefondate privind interferența în alegerile recente din Germania și România.
Textul lui Piperea a obținut sprijinul a 76 de naționaliști și extremiști care împărtășesc aceleași idei, depășind pragul de 10% necesar pentru a fi inclus pe ordinea de zi.